SHARE

„Ние се нуждаем от една радикална реформа, започвайки с главния прокурор, който да бъде поставен в една демократична отчетност за действието и бездействието си“, „Главният прокурор трябва да заживее с чувството, че някой му диша във врата, и това да е българският парламент“ – така лидерът на “Да, България” и бивш правосъден министър Христо Иванов коментира новия доклад на Европейската комисия за съдебната реформа.

„Този доклад показва едно десетгодишно циклене и игри на дребно за залъгване на Европейската комисия. Особено техническият доклад в това отношение е едно доста мрачно и депресиращо четиво”, допълни той. „Това, което лъсва, е една картина на траен политически консенсус проблемът с корупцията по високите етажи на властта да не бъде решен. Това за мен е доклад, който за пореден път доказва, че европейският мониторинг е отвъд нивата на своята ефективност. Брюксел, ЕК и техните експерти не могат да ни решат проблема с това, че в България между политическата класа има прокорупционен консенсус и желание той да бъде съхранен. Това е доклад, писан с огромно старание с цел да разсее всякакви съмнения в България, че може да има скорошно прекратяване на механизма или че някои от показателите могат да отпаднат. Докладът много спокойно обяснява, че това е проява на доста голяма некомпетентност и липса на политически реализъм.”

На противоположно мнение е главният прокурор, който остава доволен от доклада и го определя като „реалистичен и обоснован, с ясно формулирани препоръки”.

До 15 март правосъдното министерство ще излезе с план как да се съобрази с шестте условия, които постави Европейската комисия за прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщи правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева в интервю за Би Ти Ви.

Днес бе последното заседание на 43-ото Народно събрание, което си отива две години и три месеца след последните избори. Денят премина с предизборни лозунги, като БСП изброи „греховете“ на управлението.

„Имаше безпринципни политически съюзи, създадени за власт и лични облаги. Имаше реформи, в центъра на които бяха парите, а не човекът. Имаше закони, но нямаше справедливост – в здравеопазването, в образованието, в пенсионната и в съдебната система, в борбата с мафията“, обяви Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

В отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов попита с какви пари БСП ще изпълни социалните си обещания.

„Извинявайте, но трябва да покажете и легитимните източници, за да може да се осъществи тази политика“, попита Цветанов и отчете, че в социалната политика ГЕРБ са постигнали 8% безработица и увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2017 година на 460 лева.

Христо Явашев-Кристо се отказа от проект в САЩ в знак на протест срещу Доналд Тръмп. 

Артистът спря проекта си „Над реката“ в щата Колорадо, който предвиждаше 68-километров участък от река Арканзас да бъде покрит със сребрист балдахин. Кристо е работил по „Над реката“ от повече от 20 години и е инвестирал в проекта 15 млн. долара. Повод за решението му е, че участъкът, върху който ще бъде проектът, е държавна собственост, а Кристо се обявява против политиката на Доналд Тръмп.

В коментар за Доналд Тръмп Кристо заявява пред New York Times: „Решението говори за себе си“, след което е добавил, че подобно на мнозина други никога не е вярвал, че Тръмп ще бъде избран.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде заповед за построяване на стена по границата с Мексико. Според него строителството ще започне до “месеци” и той отново добави, че Мексико в крайна сметка ще изплати цената за изграждането на стената, но това ще се случи, след като САЩ вече са финансирали изграждането на проекта.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и BBC.