SHARE

В последните дни на годината правителството в оставка действа под пълна пара.

Премиерът в оставка Бойко Борисов нареди спортното министерство да отмени обществените поръчки за 300 хил. лева, които ведомството искаше да сключи по време на празничния сезон.

Преди Рождество премиерът вече веднъж нареди да се спрат “всякакви обществени поръчки”, но забраната не бе уважена от спортното министерство, което пусна две нови за извършване на физическа охрана на сгради и обекти на ведомството и за избор на мобилен оператор за нуждите на министерството. Днес премиерът отново нареди те да бъдат прекратени и отговорността за тяхното изпълнение да остане за задаващото се служебно правителство на Румен Радев след стъпването му в длъжност като президент.

Кабинетът също така отпусна близо 20 млн. лева допълнително по бюджетите на общини, НСО и бившата правителствена болница ”Лозенец”. Като 15 млн. от тях са за извършване на ремонтни дейности в болница ”Лозенец“. Други 4 млн. са предназначени за реализиране на инфраструктурни проекти в редица общини.

Правителството иска и плажовете по Черноморието да бъдат класифицирани по нов метод. Министрите в оставка предложиха на парламента да приеме изменения в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, чрез които ще може да се групират морските плажове съобразно техните физико-географски дадености и видовете туристически услуги, които те могат да предоставят.

От Българския червен кръст обявиха, че започва разпределянето на близо два милиона лева за Хитрино, събрани от дарения. Средстата ще отидат за подпомагане на пострадалите от тежкия инцидент от взрива на влакови цистерни. Парите ще бъдат разпределени от обществен съвет, в който влизат кметът на Хитрино, представители на вероизповеданията, медии и националният омбудсман.

21 февруари бе обявен от правителството за ден на оказване на признателност към лицата, съпротивлявали се срещу нацизма в България.

На тази дата през 1941 г. се провежда съвещание на опозиционерите, които се противопоставят на влизането на България в Тристранния пакт на Германия, Италия и Япония. Съвещанието е проведено в дома на Никола Мушанов.

От руското правителство твърдят, че в сирийския град Алепо са открили боеприпаси, произведени в САЩ, Германия и България. Пред “Русия 24” руският офицер Иван Громов заяви, че “Там [в Алепо] има боеприпаси, стрелково оръжие и снаряди за установки ”Град“ – германско, американско и българско производство“.

В синхрон с него говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че в Сирия са намерени оръжия, произведени в България с изтекъл руски лиценз.

От българска страна все още няма коментар по отношение на твърденията.

Директорката на руската антидопингова агенция Анна Анцелиович за първи път призна за системната употреба на допинг от руски спортисти по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., предава New York Times.

В интервю за вестника Анцелиович разкри съществуването на “институционален заговор”, чрез който се манипулират пробите на руските спортисти, но отрече намесата на Кремъл.

Според нея по време на олимпиадата в Сочи високопоставен служител на спортното министерство, както и членове на държавната служба за сигурност системно са подменяли пробите и на състезателите е бил даван допинг.

Думите й бяха потвърдени от зам.-председателя на МОК Виталий Смирнов, който също коментира за New York Times, че “направихме много грешки. Ние трябва да открием причините защо млади спортисти приемат допинг и защо се съгласяват да бъдат допингирани”.

По-рано тази година Световната антидопингова агенция призова всички руски спортисти да бъдат лишени от право на участие в игрите в Рио. Това стана, след като независимата комисия „Макларън” огласи мащабно разследване за употребата на допинг в руския спорт и „директен натиск и намеса от руската държава в работата на антидопинг лабораторията в Москва“.

Турция и Русия са постигнали план за примирие в Сирия, но планът не обхваща групировките, които двете страни смятат за “терористи”, предават турските информационни агенции.

Според примирието ще бъдат прекратени бойните действия в полунощ на 29 декември и то обхваща всички региони на Сирия, където се водят боеве между режима на Асад и въоръжената опозиция. Информaцията не е потвърдена от Москва.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и New York Times.

SHARE