SHARE

Боевете между режима на Асад и въоръжената опозиция в Сирия продължават въпреки споразумението за прекратяване на огъня, което влезе в сила вчера в полунощ, предава BBC.

Споразумението бе постигнато с посредничеството на Русия и Турция и трябваше да прекрати боевете между бунтовниците и силите на Асад. От него единствено бяха изключени терористичните групировки ДАЕШ и „Джабхат Фатх аш-Шам“ (известни с предишното си прозвище фронт “Нусра”) и групировките, които са обвързани с тях. Въпреки това днес международните наблюдатели на военния конфликт констатират, че боевете не са спрели в определени региони.

Нападения на войските на Асад са регистрирани в местността Соран край Хами, районите Джиср Шугур и Джебел аз Зевийе в провинция Идлиб, край митническа зона Дарайя, селището Явда и долината Барад западно от Дамаск, предава агенция “Анадолу”, като все пак уточнява, че в другите региони на страната споразумението за спиране на огъня като цяло се спазва.

Вчера Барак Обама обяви нови мерки срещу Русия по повод хакерските атаки на Кремъл, чрез които страната се е опитала да окаже влияние на изборите в САЩ.

Барак Обама обяви за persona non grata  35 руски дипломати и заяви, че те трябва да напуснат страната до 72 часа. Той също така затвори два обекта, използвани от руското разузнаване в щатите Ню Йорк и Мериленд, и разшири обхвата на санкциите срещу Русия, като прибави служители и лица, свързани с руското разузнаване и контраразузнаване, както и санкции към самите институции – Главното разузнавателно управление (ГРУ) и Федералната служба за сигурност.

Американските служби също така разпространиха разсекретена техническа информация за това как действат руското цивилно и военно разузнаване.

Действията на отиващата си след по-малко от месец американска администрация бяха посрещнати с остра реторика от Русия, която отхвърля обвиненията на Вашингтон, че е извършвала хакерски атаки.

Руският премиер Дмитрий Медведев написа, че това е “антируската предсмъртна агония” на администрацията на Обама и завърши посланието с думите „R.I.P.“, насочени към Белия дом. В същото време президентът Владимир Путин заяви, че няма да отвърне с реципрочни мерки на американското правителство. Путин определи действията на Обама като “безотговорна дипломация” и обяви, че ще работи за възстановяването на отношенията на двете страни с идващата от 20 януари администрация на Доналд Тръмп.

В България днес се проведе последното за годината заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. На него се взе решение цената на природния газ да се повиши от началото на на 2017 г. с 4,65 на сто. От КЕВР напомниха, че увеличението е значително под исканото от обществения доставчик „Булгаргаз“ поскъпване с над 13 процента. Цените за парно и ток остават на същите си стойности.

Българският лекарски съюз заплаши, че ще заведе дело срещу здравната каса. Ако касата не изплати всички дължими суми на болниците за извършените от тях дейности през декември 2016 г., съсловната организация на лекарите ще заведе съдебен иск срещу НЗОК за 51 млн. лв., на колкото от съюза изчисляват неплатените от държавата суми за болнично лечение.

От лекарския съюз обявиха, че за месец декември са получили с 15% по-малко от дължимите им пари, но от Националната здравноосигурителна каса твърдят, че намалението е било само с 2,5%. От касата обясниха, че бюджетите се изплащат с парите от следващата година и бюджетът се планира от средните разходи на болниците за септември, октомври и ноември. Така определените за декември месечни стойности излезли с 2,5 процента по-малко спрямо утвърдените за ноември, твърди НЗОК.

Застрахователите вече ще имат директен онлайн достъп до регистрите на КАТ. Така ще се улесни и ускори сключването на „Гражданска застраховка за автомобилистите“, съобщиха от Комисията за финансов надзор. Новата система ще заработи от август 2017 г.

От средата на следващата година шофьорите ще трябва да предоставят само регистрационния номер на автомобила и номера на талона му. Тези данни ще бъдат достатъчни, за да видят застрахователите всички нужни данни от регистъра на МВР, които досега се преписваха от талона – номер на рамата, кубатура, мощност, собственици и т.н.

С новата наредба се създава и възможност МВР да предоставя онлайн на застрахователите информация за извършени пътни нарушения. Така застрахователите ще предлагат по-добри условия на изрядните водачи за сключване на застраховка по новата система bonus-malus (морков и пръчка).

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“ и BBC. 

**На снимката: Джон Оливър в последното си шоу за годината, което мина под надслова Fuck 2016.

SHARE