SHARE

Прокуратурата е осъдена за повдигане на незаконни обвинения

Държавното обвинение трябва да плати 48 хил. лв. обезщетение плюс още 6400 лв. за адвокат, както и лихвите на бившия зам.-председател на Комисията за финансов надзор и бивш съветник на президента Плевнелиев Димана Ранкова.

Между 2010 и 2014 г. тя била незаконно обвинена в тежко умишлено престъпление, като действията на прокуратурата ѝ причинили сериозни неимуществени вреди. Ранкова бе обвинена, че в качеството си на шеф на КФН е дала становище на Централния депозитар за две борсови сделки с акции през 2006 г. и заради обвинението Ранкова подаде оставка от КФН.

На два пъти Софийският градски съд, а впоследствие и апелативният прекратяваше делото срещу нея поради липса на престъпление, но прокуратурата настоява разследването да продължи въпреки липсата на правонарушение. Спечеленото от Ранкова дело е водено по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

“Да, България“ иска разследване на КТБ, „Лукойл“, ПИБ и “Булгартабак“

Новата политическа формация “Да, България”, която на 7 януари проведе своето учредително събрание, ще работи единствено с партии, които приемат нейния списък с „далавери“, които трябва да бъдат разследвани. Това заяви нейният лидер Христо Иванов в интервю пред bTV.

„Ще имаме един списък от съвършено конкретни далавери, за чието разследване ще настояваме в парламента. С конкретни срокове. Например КТБ, например „Булгартабак“, например ситуацията около „Лукойл“ и неплащането на данъци от тях, например всички схеми, които се свързват с ПИБ, или с един от най-големите инвеститори в България – един невзрачен никому неизвестен кипърски адвокат, зад който очевидно се крие някой друг. Това ще бъде списък, който конкретно ще покаже в очите на българското общество какво смятаме да направим… кои са онези обори, които искаме да изчистим. [Този списък] сигурен съм ще отблъсне много оферти за работа с нас“, предава Mediapool думите на Христо Иванов на въпрос дали „Да, България“ би работила с ГЕРБ и Бойко Борисов.

„Не можем да говорим за образование, за здравеопазване, национална сигурност, без да решим проблема с разрушаването на българската държавност от корупцията. Този проблем се решава в парламента и чрез промяна на политическата сцена“, каза той.

Българският писател и драматург Стефан Цанев отказа да му бъден връчен почетен знак на Министерството на културата, който се присъжда за изключителен принос към българската култура и за развитие на културното сътрудничество – „Златен век”. Причината за това му решение е, че със същото отличие беше удостоен последният началник на VI отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов-Гестапото.

“Награждаването на един от висшите ѝ ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата, „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви”, написа Цанев в своето писмо към министъра на културата в оставка Вежди Рашидов. Пълния текст може да прочетете тук.

В отговор Вежди Рашидов заяви, че “до този момент не съм имал възможността да подпиша за каквото и да е отличие. Зная, че има такова предложение и съобщение за него, но то още не е стигнало до мен”, заяви министърът.

Огнян Герджиков потвърди, че с него са водени предварителни разговори за служебен премиер. ”С мен имаше един общ предварителен разговор, някаква идея, на която аз не съм не съм казал нито да, нито не. Дали ще се стигне до мен е въпрос абсолютно неясен, може би в един бъдещ момент ще стане ясно“, каза Герджиков в понеделник пред БНТ.

На 5 януари „Терминал 3“ научи от свои източници, че с проф. Огнян Герджиков не просто е говорено, но и той ще е служебният премиер на ген. Румен Радев.

През почивните дни американските служби за сигурност – ЦРУ, ФБР и Агенцията по национална сигурност – публикуваха доклад за намесата на Русия в президентските избори в САЩ. В доклада директно се заявява, че “Путин и руското правителство са искали да помогнат на шансовете за победа на избрания президент Доналд Тръмп”.

От Кремъл продължават да отричат изводите на американското разузнаване, като днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сравни обвиненията на Белия дом с “лов на вещици”.

По време на годишните награди “Златен глобус” Мерил Стрийп, която бе удостоена за цялостно творчество, разкритикува избрания президент на САЩ Доналд Тръмп за коментарите и действията му по време на президентската кампания. “Неуважението води до неуважение. Насилието подбужда насилие. Когато силните използват позицията си, за да тормозят останалите, всички ние губим”, заяви тя. Предоставяме ви пълния текст на речта ѝ.

“Моля седнете. Благодаря ви. Обичам ви всичките. Трябва да ме извините. Изгубих си гласа от викане и мъка този уикенд. А и си изгубих разсъдъка по-рано тази година, така че ще трябва да чета. 

Благодаря на чуждестранната холивудска преса. Да взема повод от думите на Хю Лори: Вие и всички ние в тази стая наистина принадлежим към най-очернените части на американското общество днес. Замислете се: Холивуд, чужденците и пресата. 

Но  кои сме ние и какво изобщо е Холивуд? Той e сбор от хора от различни места. Аз съм родена, отгледана и обучена в държавно училище в Ню Джърси. Виола е родена в къща на изполичар в Северна Каролина и израства в Сентрал Фолс, Роуд Айланд. Сара Полсън е родена във Флорида, отгледана само от майка ѝ в Бруклин. Сара Джесика Паркър е едно от седем или осем деца от Охайо. Ейми Адамс е родена във Виченца, Италия. И Натали Портман е родена в Йерусалим. Къде са удостоверенията за раждане? И красивата Рут Нега е родена в Адис Абеба, Етиопия, отгледана в Лонд… – не, в Ирландия май и тя е тук номираната за роля на момиче от малко градче във Вирджиния. Райън Гослинг като всички най-мили хора е канадец, а Дев Пател е роден в Кения, отгледан в Лондон и тук играе индиец, отгледан в Тасмания. 

Така че Холивуд се движи от външни лица и чужденци. И ако ги изритаме всичките, няма да можете да гледате нищо друго освен футбол и смесени бойни изкуства, които не са изкуствата. 

Дадоха ми три секунди да говоря, така че: 

Единствената задача на актьора е да се превъплъти в живота на хора, различни от нас, и да ви накара да почуствате какво означава това. И имаше много, много, много силни изпълнения тази година, които направиха точно това. Спиращи дъха, прочувствени дела. 

Но имаше едно изпълнение, което ме вцепени. То се заби право в сърцето ми. Не защото бе добро, нямаше нищо добро в него. Но бе ефективно и си свърши работата. То накара предназначената за него публика да се засмее и да си покаже зъбите. 

Това беше онзи момент, в който човекът, искащ да заеме най-уважаваното място в страната ни, се подигра на журналист с увреждания – някой, който той превъзхожда по привилегии, власт и способност да отвърне на удара. Сърцето ми бе разбито, когато го видях, и все още не мога да си го избия от главата, защото това не бе филм. Това беше истинският живот.

И този инстинкт да унижаваш се извършва от човек с обществена трибуна, от човек с власт, той нахлува в живота на всички ни, защото сякаш дава разрешение на останалите да се държат по същия начин.

Неуважението води до неуважение. Насилието подбужда насилие. Когато силните използват позицията си, за да тормозят останалите, всички ние губим. Oкей, продължавайте в същия дух. 

И това ме кара да се обърна към пресата. Имаме нужда от принципна журналистика, която да държи сметка на властта, да ги предизвиква при всяко безобразие. Затова основателите са вписали пресата и свободата й в конституцията. Така че бих помолила всеизвестната със своето благосъстояние Асоциация на чуждестранните журналисти в Холивуд, а и цялата ни общност, да се включат към комитета за защита на журналистите. Защото ще имаме нужда от тези хора в бъдеще, а те ще се нуждаят от нас да опазим истината.

И още нещо. Преди години бях на една снимачна площадка и се оплаквах – трябваше да работим вечерно време или твърде дълго, няма значение. Тогава Томи Лий Джоунс ми каза: „Мерил, не мислиш ли, че да си актьор е огромна привилегия?”.

Да, така е. И трябва да си напомняме каква привилегия и отговорност е да бъдеш съпричастен. Всички трябва да се гордеем с работата, която Холивуд почита тази вечер.

Както веднъж ми каза моята приятелка – покойната Принцеса Лея, – вземи разбитото си сърце и го превърни в изкуство. Благодаря ви.“

В отговор Доналд Тръмп заяви, че Мерил Стрийп е “една от най-надценяваните актриси в Холивуд” и „лакей“ на Хилари Клинтън.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и BBC.

SHARE