SHARE

Днес станахме свидетели на безпрецедентен акт на цензура от страна на национална ефирна медия. Ръководството на Нова телевизия реши да свали карикатурите на художника Чавдар Николов, който всяка сутрин представя сатиричното си виждане, чрез изкуството на карикатурата в ефира на сутрешния блок на телевизията. Карикатурата, която от медията не успяха да преглътнат, очевидно подложени на натиск, представлява българи през 681г, които забиват знамето си – конска опашка и българи през 2016, които вече са заменили конската опашка със свинска. Малко след като свалиха тази карикатура, от Нова ТВ изтриха и всички останали произведения на Чавдар Николов. Жалко е, че само повече от година, след като от Нoва телевизия се кичеха с банера „Je suis Charlie”, самите те станаха част от тези, които слагат граници на сатирата. Изглежда гръмките фрази за свобода на словото и сълзите за потъпканото изкуство са само блед спомен. На този фон от всички медии продължиха щедро да се леят коментари „за“ и „против“ така наречените „граждански арести“ , нищо, че ръководителят на Апелативната прокуратура Любомир Петров в прав текст да заяви, че зад така нареченото от министър Калфин „опълчение“ седят криминални подбуди:„Тука говорим за насилствено събаряне на земята, връзване с тези пластмасови каишки, ритане, заплашване с ножове и пистолет и претърсване за пари и ценни вещи. И когато не са намерили ценни вещи в тях, тогава са ги насочили към Турция“. В същото време стана ясно, че арестуваният вчера Петър Низамов- Перата е отказал очна ставка с „арестувани“ от него чужденци, но е бил разпознат по снимка и остава в ареста за 72 часа.

След целодневно мълчание по казуса, вечерта от официално изявление научаваме, че “Това е бизнес решение на Нет Инфо и няма връзка с редакционната политика на Нова или с конкретната карикатура, излъчена на 13 април, която беше достъпна през целия ден на дигиталните платформи на Нова – Nova Play и NovaNews.” От Нет Инфо изтъкват, че правели преглед в края на всяко тримесечие и карикатурите не били достатъчно гледаеми и видеоканала на карикатуриста не бил достатъчно ефективен. 13-ти април си е края на тримесечието, откъдето и да го погледнеш – беше първия коментар по темата в социалнтие мрежи. А и по информация на Terminal 3, сътрудничеството е било дотолкова задоволително за поръчителя, че наскоро договора е бил дори продължен извънредно. Или ситуацията вместо да се оправя, става още по-ясна и е на още по-зле..

 

Стана ясно, че депутатите от ДПС искат оставката на Стоян Мавродиев, заради отлагането на стрес-тестовете на пенсионните и застрахователни дружества. Стоян Мавродиев оглавява комисията по финансов надзор от 2010 година. По време на кризата с КТБ той отрече комисията, оглавявана от него да носи каквато и да било вина и прехвърли изцяло отговорността на БНБ. Мандатът на Стоян Мавродиев изтича в средата на тази година и е по-скоро екзотична идеята, че той ще подаде оставка сега.

През целия ден не стихваха коментарите от представянето на Ирина Бокова пред ООН. Кандидатурата й изглежда все по-спорна, макар самата тя да нарече себе си борец за демокрация. Мълчанието понякога отеква по-силно от думите, а нейното мълчание по въпроса за Украйна със сигурност беше оглушително.

За пореден път стенограмата от заседанието на Министерски съвет беше показателна за състоянието на управляващата коалиция. Стана ясен поредния разрив на „партньорите“ в Реформаторския блок, този път относно поисканата вчера оставка на министър Московски. На въпрос на премиера: “Кой от вас може да се закълне, че в министерството му днес някой не краде?“ министърът на икономиката отговаря:“ Никой не може да се закълне.“ Тези реплики звучат като карикатура, но не са. И никой не може да ги изтрие. За жалост.

“Демокрацията в Полша е в опасност” обяви днес Еврпоейският парламент. Не само там, бихме казали ние. Това е нещо твърде показателно като че ли за повечето страни-членки на съюза от бившия Източен блок.

Днес в части от Сирия се произвеждат парламентарни избори, като интересното е, че те се провеждат само в контролираните от Асад райони. Според опозицията гласуването само ще затрудни мирните преговори, които продължават и днес. Продължават и сраженията въпреки уговореното примирие.

В Скопие протестиращи нахлуха, превзеха и тотално разрушиха кабинета на президента Георге Иванов съобщава агенция Фокус, която цитира македонската телевизия “Телма”. Протестите избухнаха вчера по повод решението на президента да помилва всички политици, уличени в злоупотреби и корупция от изнесените през миналата година подслушани разговори.