SHARE

„Знам какво е да не си член на Европейския съюз. Знам какво е да си сам или какво е да бъдеш само подчинен на една световна сила като Съветския съюз. Аз не искам това да се случи отново“, това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за рубриката „Глобален разговор“ на „Евронюз“. Думите му са в отговор на въпрос дали има възможност България да се обърне отново към Русия, ако тя възвърне своята сила, а Европейският съюз бъде в упадък, предава сайтът Дневник. След мнението на президента, изявлението на депутатът от БСП Таско Ерменков, че комунизъм в България не е имало прозвуча шизофренично. Думите му произнесени в пленарната зала предизвикаха бурни реакции от страна на депутатите от Реформаорски блок, а малко след това Валери Жаблянов прочете и декларация от името на парламентарната група на БСП, в която депутатите от левицата заявяват, че „Комунизмът е една от най-светлите идеологии. БСП ще е дълги години в парламента и няма да позволи развитието на клишето за битката с комунизма“.

 

Разбрахме, че ако се стигне до задължителен вот ще имаме възможност да отбелязаваме в бюлетината „Не гласувам за никого“. По-голямата част от българите и сега „гласуват“ така,  само където не се налага ЦИК да брои бюлетини за това. Остава въпросът дали избирателите, които гласуват с „не гласувам“ ще имат равен шанс за „джакпота“ от 100 000 лева, който предлагат депутатите от Патриотичния фронт с цел повишаване на избирателната активност.

Сдобилият се с ново амплоа рекетьор Перата беше пуснат под домашен арест. Макар да стана ясно, без всякакво съмнение, че той е лицето от скандалния клип с вързани хора и че преди да „арестува“ тримата афганистанци той ги е попитал дали имат пари и телефони в себе си, съдът в Малко Търново реши, че Перата няма опасност да се укрие. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма да подкрепи хора, които се правят на полицаи и се самоорганизират в граждански милиции:”Никой не може да си мисли, че може да си играе на полицай. Просто е невъзможно, ще бъде преследван!” заяви Цацаров. В същото време той се обяви „за“ забраната за носене на бурки в административни сгради. След Пазарджик и общинският съвет в Пловдив ще разгледа предложение за забрана на бурките.

В Македония гражданите продължават своя протест срещу корупцията. Властите обявиха датата 5 юни 2016, на която ще се проведат парламентарни избори, но този факт не тушира напрежението и тази вечер се очакват поредните протести срещу властта в Скопие.