SHARE

За реформи протестираха днес хора с увреждания и родители на деца със специални потребности. Протестът бе озаглавен от името на децата – „Не искаме семействата ни да са наши заложници! Искаме права, а не ограничения!”. В писмо до премиера, вицепремиера и министър на социалната политика, и здравния министър майките пишат:

„Близо 10 години изминаха от присъединяването на България към Европейския съюз. До момента обаче в отговорната държавна институция за сектора „увреждания“ – Министерството на труда и социалната политика (МТСП), НЯМА структура, в която да работят специалисти, компетентни за уврежданията и специфичните последствия от тях. Поради това няма реална, последователна,  комплексна, ефективна и устойчива политика, което от години прави проектите за услуги за деца и младежи с увреждания и родителите им неефективни.

Администрирането на сектора е изключително бюрократизирано – до цинизъм!”

Те настояват за електронен регистър на лицата с увреждания и за уреждането на продължаващите административни и финансови проблеми, свързани с програмата „Личен асистент“, както и за осигуряване на финансиране, което да е не по-малко от размера на две минимални заплати. Иска се още право на лична помощ да имат деца и лица със затруднения в ежедневното си обслужване, причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст. Министър Калфин обясни сутринта преди протеста в телевизионно участие, че родителите на деца с увреждания получават една значителна част от социалното перо на бюджета…

Също днес “здравната реформа такава, каквато я имаме” изкара няколкостотин души на протест пред МС. Министър Москов от своя страна заяви, че е готов за диалог с БЛС, но не и да се спрат промените.

В същото време поредната “реформа” е в изходна позиция. Вътрешната комисия в Парламента отхвърли проекта „Бъчварова“ за реформа на МВР.

Отново по темата МВР, но с друг акцент: новите маршрути на мигрантите засега не минават през територията на България, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя увери още, че очаква оградата по границата с Турция да е готова до юни. Пусковият срок на съоръжението бе отлаган няколко пъти досега. Което е горе-долу право пропорционално и на увеличаването на цената му.

Национална инициатива „Правосъдие за всеки” организира гражданско присъствие в знак на протест, че отново не е включена в дневния ред на Правната комисия към Народното събрание, която заседава днес. НГИ внесе в НС предложения за дълбока съдебна реформа, подкрепени с подписите на над 5000 граждани. Срокът за отговор, съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, изтече на 2 март! Подписката беше обсъдена от две комисии на 10 февруари и беше изпратена за разглеждане в пленарна зала. По-късно председателят г-жа Цецка Цачева отмени това решение и върна темата в правната комисия. Отвореното писмо до нея по този повод до днес е без отговор. От Инициатива „Правосъдие за всеки“ определят тази ситуация като подигравка с волята на хилядите, които подкрепиха подписката, както и на всички български граждани, които се нуждаят от истинско правосъдие.

Изпълнението на европрограмите към момента е под 1 процент. През 2015 г. вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев обеща да бъдат разплатени около 1 млрд. лева от настоящия програмен период. Към края на февруари 2016 г. са изплатени едва 128 млн. лева (65.5 млн. евро) по данни на Министерството на финансите, което е под 1 процент. Когато фактите говорят…. Според анализа на Лили Границка от mediapool.bg: ситуацията възпроизвежда тази отпреди седем години, когато ГЕРБ за пръв пот пое управлението – липса на сключени договори и разплащане по тях. За да не се повтаря тази грешка, управляващите твърдяха, че са си взели поука.

Бившият собственик на КТБ Цветан Василев се яви на съдебното дело по искането за екстрадицията му в Белград с новината, че е завел две дела срещу България в съда в Страсбург – едното е в качеството му на физическо лице, а другото е от името на фирмата му „Бромак“, която е основен акционер във фалиралата КТБ, предаде БНТ. Пред журналисти неговият адвокат посочи, че доводите срещу екстрадирането на Цветан Василев, са, че условията в арестите в България са много лоши, а също и че в разследването, което се води срещу него в България, има политически елемент.

В света кампанията от въздушни удари (основно американски) срещу петролните ресурси на ДАЕШ в Сирия и Ирак значително е понижила производствения капацитет на групировката и почти я е лишила от възможността да изнася петрол, смятат френски експерти, цитирани от Франс прес (по mediapool.bg). Въздушните удари на ръководената от САЩ коалиция имат значителен ефект, особено откакто през есента на 2015 г. беше предприета операция „Приливна вълна 2“ казва в доклад пред френското Национално събрание президентът на компания „Енергийни стратегии и политики“ Франсис Перен и президентът на Френския профсъюз на петролната промишленост Франсис Дюзо.

Украйна планира да забрани вноса на руски петролни продукти, както и да премахне вносните мита за коли втора употреба с изключение на тези, идващи от Русия, заяви украинският премиер Арсений Яценюк на заседание на правителството, предаде „Ройтерс” (по Дневник). Това е поредният епизод от търговската война между Киев и Москва, която е в ход, откакто Русия анексира полуостров Крим през 2014 г.

И през това време в Русия се обсъжда законопроект за дейността на Националната гвардия на Русия, чието създаване бе обявено вчера от президента Владимир Путин, който предвижда, че ще може да се стреля без предупреждение, ако е застрашен животът на войник или мирен гражданин, предава „РосБизнесКонсалтинг“ (по Дневник).

 

сн. btvnovinite, Ладисав Цветков