SHARE

Градчето Велес се намира в сърцевината на Македония. В него живеят около 43 хил. души, а средната работна заплата е 350 евро на месец. Навремето са наричали града Титов Велес, в чест на югославския дикатор Тито.

Малко хора подозират, че “всички пътища водят към Велес”. Или поне много от фалшивите новини по време на американските избори биват проследявани до това градче. За това журналистката на BBC Ема Кирби решава да отиде на място и разбере какви тайни крие градът.

Разследването ѝ дава резултат и скоро тя се среща с 19-годишния Горан, който не иска да каже истинското си име. “Американците обожават историите ни, а ние правим пари от тях”, казва момчето, докато се опитва да се изфука с дизайнерския си часовник на британската журналистка. “На кого му пука дали са истина или лъжа?”

Миналото лято за месец Горан е изготвял фалшиви новини. Само за този месец той е изкарал 1800 евро, но твърди, че неговите приятели са получавали по много повече. Повечето му материали са крадени от крайнодесни американски сайтове. Той копира абзаци от различни статии, слага им ново заглавие, плаща на фейсбук за спонсорирано съдържание и му задава да се прицелвa към американски избиратели, жадни за новини от Тръмп. Парите, по думите на Горан, идват от рекламодатели заради броя на преглеждания на страницата.

Друго момче показва на Associated Press (AP) как си прави материала, като копира голяма част от информацията от американския Political Insider, който разпространява фалшиви новини. След това момчето показва чрез Google Analytics, че неговите материали събират повече от 685 000 преглеждания на страница за седмица.

“Трябва да пишеш за това, което хората искат да видят, а не това, което ти искаш да им покажеш”, разкрива анонимният младеж пред AP, който е автор на заглавия от сорта на “Кралица Елизабет покани Тръмп” и “СЕНЗАЦИЯ: От това, което току-що Джордж Сорос направи, ще ви се ДОГАДИ”.  От американската информационна агенция разкриват, че в гр. Велес има над 200 сайта, ориентирани към американските избиратели – повечето открити за последната година.

Момчето, с което разговаря журналистката от BBC, не чувства вина за манипулациите. “В нашия град тийнейджърите не се интересуват от това как гласуват американците”, казва с насмешка Горан. “Те просто са доволни от това, че изкарват пари и могат да си купуват скъпи дрехи и напитки.”

За град със средна месечна заплата от 350 евро британската журналистка забелязва известни аномалии като чисто нови коли. В един момент от разговора ѝ с Горан тя го пита какво биха си помислили родителите му, ако разберат с какво се занимава. Той я поглежда все едно тя е обезумяла и ѝ отговаря: “Мислите ли, че ако детето ви изкарва по 30 000 евро на месец, ще го правите на проблем?”

Ема Кирби отива и в едно от училищата и предава, че там всеки трети гимназист твърди, че познава някой, който работи за такива сайтове или си има собствен такъв. Един от учениците разказва, че работи по осем часа на ден и след това ходи на училище.

Журналистката разказва тази история на кмета на Велес Славчо Чедиев, който ѝ отвръща, че “няма никакви мръсни пари във Велес”, но добавя с нотка на любопитство, че би се радвал, ако предприемачите в малкото градче, на хиляди мили от Щатите, са повлияли по някакъв начин на американските избори.

Местната разследваща журналистка Убавка Яневска споделя, че е открила седем различни екипи, които разпространяват дезинформация, и по нейни сметки има стотици ученици, които работят самостоятелно. Тя се притеснява и за идващите македонски избори на 11 декември и твърди, че вече се води дезинформационна кампания от сръбски и хърватски домейни, които атакуват опозицията в Македония.

Изборите в Америка обаче вече завършиха и македонският Велес изигра своята роля в тях. Днес никой не нарича града с югославското му прозвище Титов Велес, “днес ми казаха, че на шега го наричат Тръмпов Велес”, пише Кирби.

*Снимка: Reuters/Mike Segar