SHARE

Преговорите по Брекзит не вървят добре за Британия в общи линии, откакто започнаха. Така миналата година, за да повдигне духа на британския народ, Тереза Мей гръмко обяви новия символ на независимост – ужасният, чуждопоклоннически червен паспорт ще бъде заменен от старите сини паспорти.

„Британските паспорти са израз на нашата независимост и суверенитет – символ, че сме граждани на една горда и велика нация. Затова обявяваме, че връщаме емблематичните сини паспорти, когато напуснем Европейския съюз през 2019 г.“, написа премиерът и бе възхвален от пропагандните медии.

Оказа се не само че цветът на паспорта не е същият като „емблематичните сини паспорти“ и не само че никой не помни за тази емблематичност, но че всъщност ЕС по никакъв начин не задължава страните да имат червени паспорти (този на Хърватия е син), а това е било решение на британското правителство.

Анонсът още тогава беше осмян, а гневни привърженици на оставането в ЕС питаха наистина ли напускаме най-големия свободен пазар в света, за да имаме сини паспорти.

Но, оказа се, историята има продължение:

В момента британските паспорти се произвеждат от британската фирма De La Rue, която миналата година е открила 600 нови работни места именно във фабриката за производство на паспорти в Съдърланд.

Сега обаче, тъй като ще има нови паспорти трябва да се открие обществена поръчка и – иронията – според правилата на ЕС в нея имат правото да участват компании от целия ЕС.

Така френско-нидерландска компания Gemalto решава да предложи по-ниска цена и печели конкурса.

Сега британските сини паспорти, „израз на нашата независимост и суверенитет“, ще бъдат произвеждани от европейска фирма.

Карикатуристът на Evening Standard Крисчън Адамс направи по този повод невероятна карикатура, в която всеки детайл е забележителен.

Отгоре на английско-френски пише „Разединеното кралство на Малка Британия и границата с Ирландия“, визиращ неразрешимия спор за границата между Северна Ирландия и Ейре.

На герба наместо лъва и еднорога са изобразени двамата основни рупора за напускане Борис Джонсън и Джейкъб Рийс Мог.

Под тях наместо кралското мото: Mon Dieu et Mon Droit – средновековен израз на властта на кралицата – „По Божията (воля) и по мое право“, е изписано:

Mon Dieu? Maladroit – „О, Боже? Некадърност“.

„Паспорт, водещ наникъде“ е най-долният надпис, а от едната страна е изписано Made in the EU („Направено в ЕС“).

Така поредният израз на „гордост“  се превърна единствено в  символ на трагикомичното напускане на ЕС.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.