SHARE

„Обединеното кралство няма никакво извинение да си затваря очите, докато клептократите на Путин и нарушителите на човешки права използват пари, изпрани в Лондон, за да корумпират приятелите ни, да отслабят съюзите ни и да ерозират вярата в институциите ни“, заяви консервативният депутат Том Тюгендхат.

В понеделник комисията по външните работи, съставена от парламентаристи в Лондон, предупреди, че правителството поставя страната в риск със слабата си политика по отношение на олигарсите в лондонското сити. 

„Въпреки размяната на силни думи на президента Путин и съюзниците му се позволява да продължат с делата си, укривайки и изпирайки корумпираните си пари в Лондон“, казва докладът, именуван „Златото на Москва: Руската корупция в Обединеното кралство“.

Тези доходи захранват кампанията на Путин, вредят на съюзниците на Великобритания и ерозират международните връзки, които е изградила политиката на Обединеното кралство.

„Безпрепятствената ситуация, в която руското правителство беше способно да оперира финансово в Лондон въпреки тежките мерки, които правителството предприе в навечерието на атаката в Солсбъри, повдига сериозни въпроси относно това доколко правителството е решено да се бори с руската агресия“, казва докладът.

Лондон остава топ дестинация за руски олигарси с връзки с Кремъл, където те перат парите си и укриват доходите си. Повечето руснаци в Обединеното кралство нямат връзки с режима на Путин“, подчертават в доклада, но „в страната има агломерация на руски пари, идващи от хора с дейности, които не сме сигурни, че искаме да бъдат тук“.

В документа се посочват суми на средства, които преминават от Русия към Британия в последните 20 години. Приблизителната цифра е около 100 милиарда британски паунда, а експерти казват, че голяма част от тях са законни, но не е възможно да се определи каква е частта на средствата, които идват от корупция.

Свидетели подчертават пред съставителите, че олигарсите търсят умишлено да внесат парите си в Лондон, като последните не отричат и критикуват факта, че политиката на Великобритания окуражава подобно поведение, тъй като предлага привилегии за инвеститори. 

Пред комисията журналистът Люк Хардинг заявява, че „съществува гледище, че ние, Обединеното кралство, сме загубеняци и че може да се възползваш от всички свободи и законови защити, които има тук, докато крадеш у дома. И така крадеш от място на законов нихилизъм и трупаш в място на законова солидност.“

Има директна връзка между богатството на олигарсите и способността на президента Путин да упражнява агресивната си външна политика и вътрешна адженда, казва се в доклада. Съвременните олигарси дължат богатството си на президента и в замяна действат като източник на частни финанси за Кремъл.

„В същността си, ако аристократите от средните векове са притежавали собственост с милостта на краля, днешните олигарси имат собственост с милостта на Путин. Те могат да се ползват с нея, да ѝ се насладят и да я върнат, тъй като той получава каквото поиска, когато го поиска.“

Антикорупционният активист Роман Борисович заявява пред комисията:

„Ако разгледате руските олигарси като класа, няма значение колко различни ви изглеждат: един притежава футболен отбор, друг дарява средства на Оксфорд, друг е бил в руски затвор за шест години по време на комунизма, четвърти е бил граждански служител – те имат общо едно много особено нещо. Те не са самоизградили се бизнесмени по американския модел. Всеки един от тях е направил пари чрез връзката си с руското правителство. Тази връзка ги кара да вършат всякакви задачи за Путин, независимо дали скрити, видими или невидими. Това може да е дарение от 7 милиона щатски долари за републиканците в годината на президентските избори в САЩ или подкрепа за антиевропейски тинк-танк в Германия. Те всички правят нещо – просто ние не виждаме по-голямата част.“

Гари Каспаров също е разпитан от комисията, като заявява, че те са агенти на руския престъпен режим, не бизнесмени. Те са съучастници на Путин в неговите безбройни престъпления, защото парите им не им принадлежат наистина – те са на Русия, казва той.

Дейността в Западните Балкани също е обект на коментар в доклада: 

„Ако погледнете например към Западните Балкани е ясно, че има наклон към „Бихме искали да купите много недвижимо имущество в Сърбия или да инвестирате във фармацевтичната индустрия в Босна“, защото това дава полезен инструмент за натиск.“

„Важно е да разберете, че Русия е абсолютна клептокрация“, казва Роман Борисович. „Това означава, че политическият елит плячкосва страната – обирайки съгражданите си до шушка, но парите не остават в Русия. Веднага щом бъдат откраднати, те се изнасят и след бърза пералня в британските офшорни територии идва тук. Тези пари не стоят под палмово дърво на Каймановите острови, те се инвестират в борсата, дялове, акции, собственост, яхти, самолети и репутация. Всички те идват тук, така че трябва да срежем връзката, която позволява на елита да изнася кражбите. Да спреш пералнята е ключът за борба с режима. Няма друг начин.“

С оглед на това реакцията след случая Скрипал не би следвало да бъде взета насериозно, заключва докладът.

Докладът заявява, че е време за по-ефективни санкции. След анексирането на Крим през 2014 ЕС и САЩ приемат първия транш санкции. Докато ЕС запазва практиката да вдига санкции, ако се спазва споразумението от Минск, то САЩ започна да взема на прицел и лица, свързани с агресивната външна политика на Русия, включително пропагандните кампании и намесата в демократичните процеси на Запад. Заключението е, че Великобритания трябва да работи съвместно с партньорите си за запазване и ефективно прилагане на тези санкции. Предложено е и създаването на британски „Списък на Магнитски“, който да държи злоупотребилите с човешките права отговорни за действията им. 

Препоръчват се и санкции над държавния дълг на Русия, тъй като в момента Кремъл използва законови пролуки и финансира санкционираните си банки с тези пари.

Докладът призовава и подкрепя усилията на правителството да установи регистър за собственост за компаниите извън страната, които притежават или искат да притежават собственост във Великобритания или които са част от правителствени договори. „Подобна практика е незаменима в разкриването на лица, които закупуват британска собственост чрез офшорни сламени компании, криейки идентичността си и вероятно корумпираните си финансови източници.“

„Съществува ясна нужда за по-силно политическо лидерство, което да покаже решителността на правителството да сложи край на потока мръсни мари към Обединеното кралство.“

„Въпреки че правителството трябва да продължи да уважава автономността и конституционния интегритет на Задморските територии и Коронните владения, прането на пари е вече въпрос, който засяга националната сигурност и следователно конституционно под юрисдикцията на Обединеното кралство.“ Докладът посочва, че именно тези територии са важни пътища, през които текат мръсните пари и влизат във Великобритания, като са категорични, че това не може да продължи.

В отговор на доклада се очаква правителството да представи плановете си за асистиране на властите в тези територии за регистри за собственост преди 31 декември 2020 г.

Борбата срещу използването на Лондон като база за корумпираните пари на Кремъл трябва да бъде основен приоритет във външната политика на Обединеното кралство, заключва докладът.

„Въпреки силната правителствена реторика съюзниците на президента Путин са способни да експлоатират дупки в санкциите и законите срещу прането на пари, които им позволяват да укриват и перат пари в Лондон. Това подкопава силата и единността на глобалния дипломатически отговор на действията на Русия, застрашава националната сигурност на Обединеното кралство и помага на корумпирани клептократи да крадат от руския народ.“

Докладът подчертава, че Русия остава голям международен актьор с важна позиция и място на масата. Тя има потенциала да бъде сигурна и стабилна сила. Но вместо за участие в международната система, базирана на правила, режимът на президента Путин използва асиметрични методи за постигане на целите си, а други – тъй наречени полезни идиоти – увеличават този ефект, подкрепяйки пропагандата му. 

„Руската икономика – която, редно е да припомним, е приблизително на големината на испанската – е дълбоко свързана със западната финансова система. Това дава на САЩ, ЕС и други страни от G7 при съвместна реакция, значителна тежест в контрирането на агресивното поведение на Русия.“

Целия доклад може да прочетете тук. 

Снимка: Daily Beast

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.