SHARE

Депутатите от Народното събрание отхвърлиха наложеното вето на Президента върху промените в Изборния кодекс, с които се ограничава възможността на българи, живеещи в чужбина, да гласуват.

Народните представители отхвърлиха повторното разглеждане на изборните промени с 135 гласа „За“ срещу 27 „против“ и 3 „въздържали се“. Това се случи след като парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторският блок без ДСБ, Патриотичният фронт, БДЦ и „Атака“ се обединиха против наложеното вето, след като от ПФ обявиха, че ще напуснат управлението, ако ветото не бъде победено.

Председателят на ДСБ Радан Кънев обяви, че „без да намалеят грам гласовете от Турция, ще бъде нанесена обида на турското малцинство в България“. Това по думите на Кънев ще раздели българите. Парламентарните групи на БСП и АБВ ще се въздържат от участие в гласуването, но бившият депутат от левицата Георги Кадиев и ДПС се обявиха в подкрепа на ветото.

С това управляващата коалиция навярно засега е спасена, но зависимостта ѝ от Патриотичния фронт означава, че националистическата платформа ще продължи да бъде водеща през мандата на управлението.

Терминал 3 потърси мнението на журналисти и общественици, които да коментират случилото се в парламента.

Доц. Даниел Смилов, преподавател в СУ:

Имаме ново мнозинство – с БДЦ вече официално инкорпорирано в управлението, което е венец в кариерата на екс-Барековата формация. Ролята ще му е на скрит представител на ДПС, заместител на АБВ в това отношение. Тъй като изборният кодекс ще отиде в КС и идеите на ПФ там ще паднат, почти няма значение какво сега се обещава или обсъжда по отношение на секциите в чужбина. Следващото важно препятствие пред мнозинството ще е антикорупционния закон, но то явно би оцеляло и без подкрепата на остатъчния РБ. Те са нужни по-скоро имиджово. Третото препятствие ще е съдебният закон. Ако идеите на Цацаров бъдат приети изцяло, ще имаме странен казус на опозиция (ДПС), която налага напълно своите политики.

Полина Паунова, журналист в „Медияпул:
Отхвърлянето на ветото върху изборния кодекс не е политически гаф,а напротив, то е добре обмислен и режисиран сценарий, който демонстрира пълната незаинтересованост на политическата класа от тези, които трябва да бъдат нейни шефове – избирателите.
С приетите промени в изборния кодекс ГЕРБ показаха, че по никакъв начин правителството, сформирано с техен мандат, не се различава от кабинета, сформиран с мандат на БСП и Орешарски. Нещо повече Бойко Борисов дойде на власт с реформаторска претенция, а РБ го подкрепиха с почти богоподобен  облик за морал в политиката. Година и половина по-късно единствената разлика с Орешарски е, че златния пръст на Волен Сидеров е заменен от истеричния вопъл на Валери Симеонов.

Мария Спирова, криминолог и журналист, живееща в Оксфорд:
Искате от нас да се върнем или да млъкнем. Но как да се върнем, след като ни отнемате възможността да участваме в градежа на обществото и смазвате стеремежа ни към глобално обединение?
Ако не можем да гласуваме за бъдещето на България, защо да бленуваме за бъдеще в България?

Теодор Михайлов, блогър и създател на Терминал 3:
Депутатите изкараха 2 на поправителния по отговорност. Стабилни резултати. Изненадани няма.

Иван Бедров, журналист в  Клуб Z:
По-малкият проблем е, че това е късогледа политика на инат. По-големият е друг – гласуването преди малко показа, че в огромното си мнозинство ни управляват хора от миналото. И те си тръгват, но още не са го разбрали.

Константин Павлов – Комитата, блогър:
Парламентарното мнозинство доказа, че вижда не по–далеч от носа си. Това че българите в чужбина не могат утре да протестират под прозорците на властта, не значи че гневът им ще мине без последици. Светът сега е малък и възможностите са огромни.

Гневни коментари заляха фейсбук-профилите на граждански активните българи.

В своя фейсбук-профил доц. Кристиян Таков, преподавател поправо в СУ, заяви:

Никола Пенев, завършил в Станфордския университет българин, живеещ в Лондон:

Емил Джасим, учител:

Румен Петров, адвокат:

Писателят Алек Попов още преди гласуването беше категоричен:

Антоанета Цонева е лаконична и точна:

Христо Христев, преподавател по Право на Европейския съюз в СУ:

Създателят на Не!Новините Самуил Петканов:

Снимка: Капитал