SHARE

Когато стотици хора, включително мъже на средна възраст, пускат в социалните мрежи по няколко емоционални статуса и по няколко снимки на ден, свързани с едно и също събитие, нещата изглеждат, меко казано, сериозни.

_MG_1667

Явлението наблюдаваме (най-вече във фейсбук и инстаграм) от миналата събота, когато на най-високото място в България и на Балканите беше проведена акцията „Почистване на връх Мусала и концерт над облаците”. Тя беше организирана от Радио „Тангра Мега Рок” (ТМР) с цел събирането на строителни отпадъци от района на първенеца на Рила (2925,4 м).
На върха, за доброволците, които още в ранните часове на деня образуваха в Боровец дълга опашка на лифта до Ястребец, бяха подсигурени подходящи чували и ръкавици. Над 400 души в продължение на часове събраха 13 тона (!) боклуци, предимно тухли и керемиди, останали от недостроени преди десетилетия военни обекти. Впоследствие, в продължение на няколко дни 500-те чувала с отпадъци бяха извозени до Бели Искър с построената за нуждите на БАН въжена линия, а оттам – с камиони, до сметище в Самоков.

_MG_1133Кулминацията на акцията, наградата за стотиците, които откликнаха на призива за „Чиста и защитена Рила“, беше концерт на две групи, кръвно свързани с „Тангра Мега Рок” – D2 и ODD CREW.

Шоуто – най-високото подобно в историята на Европа, премина при висок емоционален заряд – с много танцуващи и немалко разплакани от вълнение хора. Един наистина интимен и незабравим концерт на фона на върховете на Рила, посветен на 10-годишнината на първото българско онлайн рок радио, наследник на първото българско рок радио – „Тангра”.

13661879_1221115534576463_6972650776478032575_o

„На вр. Мусала – благородна кауза, удивителен височинен концерт, много настроение и усмихнати хора”, написа в профила си във фейсбук Людмил Иванов, строителен инженер от София. Той беше сред първите, които се включиха в акцията в събота. „Много пъти съм бил на Мусала, в последните години се качвам почти всеки месец, но сега наистина беше специално. И с голямо удоволствие се включих в почистването”, добави Иванов пред „Терминал 3”.

_MG_2019

„ВЕЛИКО беше и ще се помни като такова! Никой друг не може да го измисли, вдъхнови и направи, освен Радио „Тангра Мега Рок“. Щастлив съм, че съм част от СЕМЕЙСТВОТО на Радио Тангра вече почти 20 години. На върха днес, за каузата за почистването на Рила и българската природа и за концерт на страхотните D2 и зверовете Odd Crew, бяха немалка част от най-близките ми приятели и най-ценените от мен хора. Рядко съм толкова приповдигнат, особено пък във ФБ, но който е преживял това днес, ще ме разбере. Благодаря от сърце на всички и най-вече на Васил Върбанов! Продължаваме заедно!

P.S. И да, разбира се, че не бяхме на Бузлуджа!!!”, гласи пък емоционалният статус на журналиста от БНТ Никола Стойнов, който заедно с двигателя на „Тангра Мега Рок” В. Върбанов води седмичното радиошоу „Джитбол” по радиото.

13912705_10208565270922283_4158456352153034635_n„Трудно мога да опиша това, което изпитах в няколкото часа на Мусала в събота. Усещах дори непознатите хора като близки приятели, като братя. Всички бяхме като един. И когато работата беше свършена и бандите започнаха да свирят, сълзите ми потекоха. После същото ми казаха, че са изпитали повечето от познатите и приятелите ми горе, а те наистина не бяха никак малко. Подобно усещане за общност между свестни и качествени хора имах в първите дни на протестите срещу отвратителното назначение на Пеевски, но това е съвсем друга тема. Всъщност, дано тази чиста кауза за опазването на природата в България ни събира и обединява все повече, за разлика от подобието на политика и държавно управление, което не спира да разгражда страната вече толкова години”, каза пред сайта ни Коко Стойнов.

13883799_10208593697672934_15033948_n

Ето и още едно от многото мнения в мрежата – на компютърния специалист Стефан Станчев, който със стъпването на върха облече фланелка на любимия си футболен тим „Локомотив” (Горна Оряховица): „Невероятен ден. Мусала – покорен, среща горе с Иво Иванов (популярният автор на текстове и книги, който от години живее в САЩ, беше довел и сина си – б. а.), концерт на върха, страхотни пейзажи и часове ходене, изкачване и слизане. В допълнение някакво насекомо ме ухапа по десния прасец и целия маршрут го изминах с болка в тази зона. Краката са ми мармалад, но умората е сладка. Отдавам огромни благодарности на организаторите от Тангра Мега Рок, на D2, Odd Crew и на моите крака”.

Всъщност, зад тези незабравими няколко часа на Покрива на Балканите, стоят месеци подготовка, легнала в най-голяма степен върху плещите на водещия и продуцент на радио „ТМР” Васил Върбанов и съпругата му Даниела.

_MG_1061

„Отне ни половин година, но бързам да кажа, че всички усилия и отделено време си струваха. А усилията не бяха малко. Може би дори по-големи, отколкото за организирането на колосалния концерт на Крис Корнел, който направихме през май в Античния театър в Пловдив. През последните шест месеца най-важното беше да постигнем синхрон между институциите и да получим необходимите разрешения за провеждането на събитието. През няколкото дни, които преминаха в товарене, строене на сцената, почистване, концерт, разтоварване и извозване, всичко беше извършено адски стегнато, като военна операция. Щастливи сме, че всичко мина по възможно най-добрия начин. Резултатите са налице. Мен, например, количеството отпадъци ме изуми. 13 тона! Представете си щом на най-високото място (където се предполага, че би трябвало да е доста чисто) събрахме толкова боклук, какво е надолу! Надявам се, че с този наш некомерсиален проект, който тепърва ще мислим как да развием, ще подпомогнем свещената кауза за опазването на природата. Също така се надявам, че все повече хора, медии, институции, организации ще се включват в тази или подобни каузи. Между другото, ролята на медиите я усетихме в неделя, когато слизахме от Мусала. След като акцията беше популяризирана и отразена от БНТ, НОВА ТВ и много сайтове, през целия път имаше хора, които ни поздравяваха за направеното, някои дори ни аплодираха. Не сме имали за цел точно това, но не крия, че ни беше приятно”, заяви Върбанов пред „Терминал 3”.

_MG_1914

Известният радиоводещ добави, че продължава да се буди с мисълта, че всичко е можело да изглежда по различен начин. „Ако Господ беше решил, можеше да ни издуха всички от върха или да ни залее с проливен дъжд. Но, напротив – времето беше повече от щадящо, а и точно когато групите започнаха да свирят, мъглата се вдигна и се откри величието на Рила. Облаците бяха като невероятен декор, дори Пирин се виждаше идеално. Мисля си, дали няма връзка с факта, че навремето Мусала е носел името Тангра…Между другото, още на следващия ден на върха имаше планинска коза, която се разхождаше преспокойно. Тоест, оказаха се неоснователни опасенията, че звукът от концерта (който умишлено не беше много силен) може да повлияе зле на фауната. Дори мога да ви уверя, че животното стоеше по-добре на фона на изчистения връх”…

13941012_1147584845288072_1190757723_n

За тези, които не успяха да бъдат в този исторически ден на Мусала, цялата акция беше заснета и ще влезе в предстоящ филм, посветен на десетгодишната история на радиото, уточниха организаторите. Те благодарят специално на всички, с които са си сътрудничили за провеждането на събитието и за участието им в него – ИЯИЯЕ-БАН, НИМХ-БАН, Дирекция „Национален парк Рила“, Министерството на околната среда и водите, „Софийска вода“ АД и техните доброволциу, „Бороспорт“ АД, Боровец, ПСС, Община Самоков, БНТ, Mondelez, Захари Недялков, Митко Белокапов, Росен – Musala Meteo, Емануил Глушков – Мъно, Райчо Башленски – Рахата и, разбира се, невероятните музиканти и приятели от D2 и ODD CREW!

* Заглавна снимка: от фейсбук страницата на D2

** Снимки: Радио „Тангра Мега Рок“, Елена Ненкова, личен архив на Людмил Иванов и Коко Стойнов 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.