SHARE

От Тихомира Методиева – Тихич

Можем да спрем превръщането на интернет от отворена платформа за споделяне в инструмент за цензура и преследване на потребителите.

Член 13 от проекта за Директива относно авторското право в единния цифров пазар предвижда всички доставчици на услуги в интернет да въведат филтри за потенциални нарушения на авторските права на цялото съдържание, генерирано от потребителите.

За да ограничат рисковете от съдебно преследване, платформите ще подходят максимално предпазливо при генерирането на алгоритмите за филтриране. Така ще бъде ограничено не само неправомерното публикуване, а и напълно законното споделяне на цитати, новини, образователни материали, научни изследвания, записи от конференции, пародии, откъси от филми или музикални произведения.

Мотивите за предлагането на член 13 са, че така се защитават правата на авторите и на останалите носители на авторски права – издателите, музикалните компании, продуцентите и т.н. Макар че само част от публикуваното в интернет съдържание нарушава авторските права, лобистите на големите музикални компании внушават, че всичко онлайн публикувано в платформи за споделяне ощетява носителите на авторски права по презумпция и предлагат автоматично филтриране на потребителското съдържание.

Опитват се да убедят авторите, че биха могли да получават по-големи приходи, ако техните произведения не се разпространяваха безплатно в онлайн платформите. И се оказва, че надеждата за евентуално монетаризиране успява да подмами редица творци.

Интересно е колко лесно авторите преглъщат ограничаването на достъпа на публиката до произведенията им, когато това ограничение е сервирано под апетитната форма за предполагаеми парични постъпления.

Само че резултатът е обратен. След като няма да могат да качват авторско съдържание в платформите, за авторите остава вариантът да качват произведенията си само на собствените си сайтове. Да, преди 15-ина години блогърите бяха много популярни… Преди 15 години обаче.

Знаете ли как се прочуват Ед Шийрън и 2 Cellos? В Youtube с любителски записи. Дали ще можем да видим любителски запис на следващия Ед Шийрън, ако не съществуват платформите за музика? Дали автоматичните филтрите ще допуснат кавър на AC/DC, изпълнен от двама челисти, или филтърът ще го блокира като нарушение на авторското право?

Член 13 не ви пречи да споделяте авторската си музика на своя собствен сайт, но колко души ще отворят вашия сайт, за да чуят авторската ви музика? Петимата ви най-добри приятели и техните десетина гаджета. Дори не е сигурно, че гаджетата ще го отворят… Ще слушат само това, което големите музикални компании им промотират.

Колко души ще отворят вашия сайт, за да видят уникалните ви фотографии? Няколко роднини и приятели. Може би ще някои от вас още си спомнят фотоалбумите, които показвахте на гостите си с десерта и кафето на семейни празници. Сантиментално ли ви е? Е, член 13 ще ви върне назад във времето. И ще ви превърне в световно неизвестни много добри фотографи, които очароват гостите си с фотоалбуми.

Колко души ще прочетат размислите, които публикувате на вашия сайт? Колко въобще ще разберат, че имате сайт?
Честно казано, предпочитам да прочетете посланието ми и не ме е грижа дали ще го „откраднете“, или споделите. Важното е да ви докосне.

Днес изпратих на нашите представители в Европарламента призив да гласуват против член 13 и ви приканвам и вие да го направите. Има начин да бъде чут гласът ви. Използвайте го!

Препубликуваме и отвореното писмо на Тихомира до българските евродепутати:

ДО
Българските евродепутати:
Ангел ДЖАМБАЗКИ, Андрей КОВАЧЕВ, Андрей НОВАКОВ, Асим АДЕМОВ, Владимир УРУЧЕВ, Георги ПИРИНСКИ, Ева МАЙДЕЛ, Емил РАДЕВ, Илхан КЮЧЮК, Искра МИХАЙЛОВА, Момчил НЕКОВ, Неджми АЛИ, Николай БАРЕКОВ, Петър КУРУМБАШЕВ, Светослав МАЛИНОВ, Сергей СТАНИШЕВ и Филиз ХЮСМЕНОВА

ОТКРИТО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ,
В качеството си на фотограф подкрепям започнатото в Европейския парламент обсъждане на мерки, които ще подобрят възможностите за справедливо заплащане на труда на създателите на авторски произведения при онлайн употребата им.
Опасявам се обаче, че избраният начин за решаване на тази задача е крайно неподходящ. Чрез изискването на член 13 от проекта за Директива относно авторското право в единния цифров пазар за ограничаване на съдържанието, което потребителите споделят онлайн, се ограничава свободата им на изразяване.
Имплементирането на автоматични филтри, които да контролират каченото от потребителите съдържание, превръща интернет от отворена платформа за споделяне в инструмент за цензуриране и преследване на потребителите. Това не подпомага творците. Това възпрепятства развитието им.
Ясно е, че за да ограничат рисковете от съдебно преследване, платформите ще подходят максимално предпазливо при генерирането на алгоритмите за филтриране. Вследствие на което филтрите ще блокират съдържание, преди да бъде публикувано, и на творците ще се налага да доказват, че са автори.
По този начин ще бъде ограничено не само неправомерното публикуване, а и напълно законното споделяне на цитати, новини, образователни материали, научни изследвания, записи от конференции, пародии, откъси от филми или музикални произведения. Това ще унищожи Интернет като средство за споделяне на произведения и знания.
Настоявам вие, моите представители в Европейския парламент, да предприемете всичко необходимо за опазването на свободата на изразяване на европейските граждани, като гласувате против член 13 от проекта за Директива относно авторското право в единния цифров пазар.

С уважение:
Тихомира Методиева – Тихич – свободен гражданин и фоторепортер
София, 13.03.2019 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.