SHARE

Служебният външен министър Ради Найденов е в нарушение на закона. Той не е спирал да бъде посланик в Германия и понастоящем е в неплатен отпуск до приключване на мандата си.

Според юристите на президента Радев това е законно и нормално. Въпреки че аргументи сочат противното.

Посланиците в България не могат да заемат други публични длъжности дори и по време на своя неплатен отпуск. В същото време на Ради Найденов не е издаден указ за освобождаване като посланик, което означава, че за него все още важат правилата за дипломатическата служба. Въпреки това той е служебен външен министър.

Служителят в дипломатическата служба няма право да заема длъжност по трудово или друго служебно правоотношение, с изключение на упражняването на преподавателска, научноизследователска или друга творческа дейност„, гласи разпоредбата на чл. 51, т. 2 от Закона за дипломатическа служба.

В него също така пише, че „при осъществяване на служебните си задължения служителят в дипломатическата служба е длъжен да спазва партийна необвързаност. Той не може да прави пропаганда в полза или вреда на политически партии, организации и движения или да предприема действия по служба, с които се нарушава политическата му неутралност“ (чл. 49, ал. 2 от ЗДС).

Това не е първият път, в който Найденов участва в управлението. През 2001-2002 г. е зам.-министър на отбраната в правителството „Сакскобургготски“, а след това до 2005 г. е началник на кабинета на премиера.

След края на мандата на първото правителство на НДСВ (2005 г.) получава и първото си посланическо назначение – в Австрия. През 2011 г. е назначен на най-високата длъжност в дипломатическата служба – постоянен секретар на Министерството на външните работи. През 2012 г. става посланик в Берлин.

Ради Найденов е роден на 24 август 1962 г. в София. Завършил е Немската гимназия (91 НЕГ) през 1981 г. Следвал е „Международни отношения“ в УНСС. Специализирал е в Германия, Франция и САЩ.

Внук е на Ради Найденов–старши – участник в Септемврийското въстание през 1923 г. От 1932 г. е член на БЗНС „Пладне“, а от 1938 г. народен представител. Министър на правосъдието от 1946 до 1958 г. Именно като външнополитически сътрудник на БЗНС Ради Найденов-младши започва кариерата си през 1990 г. Две години по-късно започва работа във външно министерство, а през 1994 г. става аташе и трети секретар в посолството ни в Швейцария. Между 1999 г. до 2001 г. е първи секретар на посолството в Берлин.

*Корекция: Материалът бе допълнен с информация за дядото на настоящия служебен министър – Ради Найденов -старши с информация за политическата му кариера преди 9 септември 1944 г. [бел.ред.]

Снимка: Канал 3

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.