SHARE

В интерес на истината…

При връщането на мандата Корнелия каза две неща, които минаха незабелязано:

  1. Не съжалява, че е издигнала Радев за президент
  2. Радев се е обявил против това правителство от ден 1, ВЪПРЕКИ ЧЕ ТОЙ Е НАПРАВИЛ ВОДЕЩАТА ПАРТИЯ В НЕГО

Защо тези две неща не бива да се пренепребгват.

Корнелия е всъщност човекът на небезизвестния архитект на създаването на Радев и прокси на Путин – ген. Решетников. Оттам нататък те двамата с Радев вече имат общ началник в негово лице. Или това, което ген. Решетников е събрал и Господ не може да раздели.

Стратегията на Кремъл в България далеч не свършва с избирането на един президент. Това е дълга игра, която е за маратонци, а не за спринтьори.

Своето достойно място в тази игра заеха всички политически играчи на терен, които влязоха в договорки с Радев, които включваха:

  • Произвеждането на Радев в борец срещу мафията и Бойко Борисов
  • Основна опорна точка за избирането на Радев за втори мандат с цялата власт, която произтича от това и надграждане – овладяване на изпълнителната власт.

Тя – изпълнителната власт, досега не бе изцяло под негов контрол, въпреки че Радев бе избран за първи мандат след уговорки с ГЕРБ и лично Борисов, че ГЕРБ няма да издигнат сериозен кандидат. ГЕРБ не издигнаха сериозен кандидат и на изборите преди втория мандат на Радев, а Герджиков бе само параван . Доказателството за това е, че ГЕРБ подкрепиха с минимални усилия кампанията на своя кандидат.

Публичното признание на Корнелия, че Радев е направил ПП казва всичко, което трябва да се знае за политическия инженеринг, който стои зад ПП. Да, факт е, че той се случи и с благословията и активната помощ на САЩ. Но САЩ винаги играят с най-голямото животно на терен и нямат никакъв сантимент относно това дали той е свързан с бившите репресивни комунистически служби (Радев има 27 агенти на ДС в Инициативния си комитет) или дори с Кремъл. Важното е и те да участват в раздаването. Във всеки един смисъл.

В целия този политически водевил основно място има и връщането на бял кон на БСП. Там част от задачата бе изпълнена от ДБ още с издигането на никому неизвестен кандидат за кмет на София, като по този начин “демократите” играха всъщност за МаяМа, кандидатурата на БСП. Която подкрепиха на втория тур, а БСП пък подкрепи техните районните кметове, които бяха на втори тур и така всъщност те бяха избрани от БСП. МаяМа не можа да стане кмет и да обърне политическата игра, затова пък Радев трябваше на всяка цена да стане президент за втори мандат. На всяка цена. Така ДБ една година работи за това да обработва нагласите на своя твърд електорат (доказано чрез дълбочинни социологически анализи), че те няма да издигат свой кандидат за президент, което легитимираха през социология, че 60% от него би гласувал за Радев още на първи тур.

Политическата игра е дълъг и сложен процес. В него нищо не се случва за една нощ, колкото и така да изглежда на хората, които го наблюдават отстрани. Това много добре го знаят политическите инфлуенсъри, които реално работят в услуга на този процес и чиято цел е да вменяват една и съща мантра – ами то така се случи, защото мафията в България пречи.

Да, мафията пречи, така е. Но когато си станал част от политическата мафия с поредица от свои действия и бездействия, носиш съответната отговорност.

А партията, която Радев създаде и днес твърди, че “борбата срещу мафията е почнала от него и че те са работили за неговата кампания и не съжаляват за това.”

Сега отново имаме Радев – този, в когото всички горепосочени се кълняха и произведоха в пръв борец срещу мафията и Борисов, който е монтирал редица хора, свързани с Бойко Борисов и ГЕРБ в поредното си служебно правителство. Същият, който като монтираше други хора, в други служебни правителства бе бурно аплодиран.

Радев е същият фалшив герой, какъвто винаги си е бил. И някой павира пътя му. В напълно ясно съзнание какво прави. И защо.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.