SHARE

Всичко е въпрос на принципи. От едната страна стоят обиди, нападки и “сензационни скандали”- и както видяхме, доказателства за натиск липсват, а всичко е в сферата на личното отношение и манипулациите. От другата страна са прости правила, етичен кодекс и професионални практики.

Публикуваме позицията на „Нова Броудкастинг Груп“ по повод днешните и вчерашните събития. Акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.

Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в „Нова Броудкастинг Груп“, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура – в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването “Разследване“ и продуцента и директора на “Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души.

Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA.

Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с тoзи процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си.

За професионалните разминавания между утвърдените от „Нова Броудкастинг Груп“ стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика.

В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно – над 35 пъти в рамките на годината.

Вътрешните процедури на „Нова Броудкастинг Груп“ целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това.

„Нова Броудкастинг Груп“ подкрепя свободата на словото, съобразена със закона, етичните и моралните норми и добрите професионални практики.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.