SHARE

Настоящият състав на Висшия съдебен съвет възнамерява преди края на мандата си да избере нов ръководител на Националната следствена служба (който по право става и зам. главен прокурор).

И фаворит за тази позиция е номинираният от “Атака” настоящ член на ВСС и ръководител на Етичната комисия Ясен Тодоров, научи “Терминал 3” от свои източници. Така Тодоров ще се бетонира за 5 години като следващ зам. главен прокурор на страната.

За негови заместници в НСС се спрягат имената на друг член на ВСС – Румен Георгиев, както и на бившия член Стефан Петров.

Днес Ясен Тодоров е познат като най-яростния защитник на Сотир Цацаров във Висшия съдебен съвет, противник на всеки опит за съдебна реформа и понастоящем застъпник за промените в Закона за съдебната власт, които целят да ударят магистратските организации и са разкритикувани от множество сродни международни и местни организации.

Също така Ясен Тодоров не отговаря на общото правило за назначаване на директор на Националната следствена служба, тъй като към настоящия момент той не е неин служител и единствено може да бъде назначен по изключение, както позволява чл. 169, ал. 1 от ЗСВ, но е интересно какво е толкова изключителното в „професионалиста“ Ясен Тодоров, че да се налага това.  

От биографията на Тодоров лесно може да се открие, че неговото назначение ще възпрепятства всякакви опити за съдебна реформа и промени в начина, по който действа прокуратурата.

През 1993 г. Ясен Тодоров завършва факултет „Охрана на обществения ред и борба с престъпността“ и право в Академията на МВР. Същата година влиза в съдебната система като следовател във Второ териториално отделение на столичното следствие, на което той става ръководител пет години по-късно.
Отделението е известно сред своите служители с фразата “Като Второ няма първо” заради значимите обекти, които са в неговата юрисдикция, като Столичната митница, Централна гара, хотел „Новотел“ („Принцес“) и заведенията и казината му, складовете в Илиянци – все обекти, свързани с едни от най-големите престъпления в първите години на демокрацията и пълното бездействие на органите на реда.

От 2004 до 2006 г. Тодоров ръководи Шести отдел на Столичното следствие, а след това и Транспортния отдел. От юли до октомври 2007 г. Ясен Тодоров е шеф на специализираното икономическо отделение в Столичната следствена служба. Това е отделът, през който Пеевски минава за кратките периоди, когато се води следовател. Зам.-директор на следствието от 2004 до 2009 е Петьо Петров, известен като Петьо Еврото (също отдавнашни колеги с Тодоров).

През 2005 г. името на Ясен Тодоров попада в списък с корумпирани следователи, публикуван от главния прокурор Никола Филчев.

През 2008 г. Ясен Тодоров е номиниран (от Български народен съюз) и избран от парламента за съдебен инспектор в първия състав на Инспектората – институция, създадена по настояване на Европейската комисия, която имаше за задача да изкорени порочните практики в съдебната система. Тодоров заедно с друг бивш инспектор и настоящ член на ВСС – Васил Петров (баща на жената, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дете), проверяват 22 прокурорски преписки, свързани с програма САПАРД, сред които и емблематичното разследване срещу червените бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков, станало пример за недъзите на съдебната власт в България.

През 2010 г. Ясен Тодоров извършва проверка на над сто разследвания за имотни измами в София и въпреки констатациите за мудност и неефективност той не отправя нито една конкретна препоръка или предложение за образуване на дисциплинарно производство.

През 2012 г., той се връща в столичното следствие, в специализирано звено „Противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами” – отдела, ръководен от зам. градския прокурор Роман Василев, който остана запомнен с редица поръчкови разследвания.

Същата година Ясен Тодоров е избран за член на новия Висш съдебен съвет и става един от седмината, които номинират Сотир Цацаров за главен прокурор.

През 2014 г. участва в акцията по отстраняването на прокурора Камен Ситнилски от ВСС. Да припомним, че Ситнилски почина две години по-късно.

Тодоров подкрепи и двете кандидатури на ДПС за районен прокурор на София – Христо Динев и Емилия Русинова.

През 2016 г. във видео, публикувано от sportal.bg, се вижда как Ясен Тодоров жизнерадостно маха от ложата на националния стадион на мач на „Славия“. Точно пред него седят основателите на СИК – Венцислав Стефанов и Младен Михалев-Маджо – същите, които уж е трябвало да разследва преди години.

Същата година от сайта “Бивол” разкриват, че дни преди опита за убийство на Димитър Желязков – Митьо Очите след побой с Божидар Кузманов – Божо Кравата или Божо Козела Тодоров е присъствал на събитие с Кузманов и други държавници, сред които е и главният секретар на МВР и сегашен шеф на Агенция “Митници” Георги Костов.

На 18 май 2017 г. Ясен Тодоров бе видян да влиза и след близо час и половина престой да излиза от офиса на бизнесмена Васил Божков. Членът на ВСС е влязъл с чанта, но излезе без нея, а източник на „Дневник“ коментира, че е виждал и друг път Тодоров да влиза в офиса на „Нове холдинг“.

Дъщерята на члена на Висшия съдебен съвет и председател на Етичната комисия Ясен Тодоров е започнала работа в прокуратурата без конкурс и без да има предишен трудов стаж, съобщи „Сега“, позовавайки се на отговори, получени по Закона за достъп до обществена информация.

По повод посещението в България на главния прокурор на румънската антикорупционна дирекция DNA Лаура Кьовеши Тодоров заяви, че “трябва да сме патриоти, а не да величаем спорни достижения на прокуратурите на други държави, сред които Румъния”,

Тодоров е и един от вероятните автори (наред със сегашния говорител на Димитър Узунов) на скандалния SMS към премиера Борисов, който гласи (sic.): Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme.

След скандалa с изпратения есемес до премиера Бойко Борисов по време на заседание на ВСС Тодоров заяви, че няма да покаже разпечатка от телефона си, защото във въпросния ден имал пет изходящи есемеса, като и петте са до жени. „Аз имам много лични есемеси, част от тях са със строго интимен характер, някои от тях са и със сексуален характер”, заяви той.

Името на Тодоров се появи и в записите на разговорите между съдия Румяна Ченалова, бившата председателка на градския съд Владимира Янева и осъждания за измами адвокат Момчил Мондешки. Той заедно с „човека на Бойко Борисов“ в съвета (представляващия Димитър Узунов) са определени от Янева като „най-оправните момчета“ във ВСС, които сговаряли лобитата там. 

По този повод той заяви: „Представен съм като някаква супер силна и влиятелна фигура… Аз благодарих на сайта „Биволъ“, че така ме издигнаха в очите на жена ми, защото тя, като прочете този запис, каза: „Аз мислех досега, че ти си един смотаняк, а ти си един много сериозен човек”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.