Втори национален протест „Долу ръцете от Закона!“ От морето, планините, реките на...

Втори национален протест „Долу ръцете от Закона!“ От морето, планините, реките на 7 юли

SHARE

Повод за демонстрациите е несъгласието на граждани и природозащитни организации с поправките в Закона за биоразнообразието, които предстои да се разгледат в парламента и които отслабват защитата за зоните от европейската екомрежа „Натура 2000“.

Припомняме, че на 25 юни хиляди се събраха на протест в защита на българската природа в София. Редица градове в цялата страна също участваха  –  Бургас, Варна, Благоевград, Пазарджик, Ботевград, както и на Карадере.

Причината за рестартирането на протеста е проведената дискусия на 30 юни (вторник) в парламента за изменението в закона за биоразнообразие. След дискусията еколози бяха уведомени, че предстои изготвяне на доклад за второ четене – нямало и намек, че исканията им за премахване на всички текстове, засягащи Натура 2000 ще бъдат приети.

Министерство на околната среда и водите вече 4 години организира подобни „кръгли маси”, крайният резултат от които е законопроект, нарушаващ европейските директиви, унищожаващ природата на България, премахващ научното начало при управлението на НАТУРА 2000 и създаващ условия за злоупотреба с европейските средства.

За София сборен пункт е обявен Съдебната палата. Начало 18:30 и  тръгване в 19:00 ч. Маршрута на шествието е надясно по бул. Цар Освободител, междинна точка Народното събрание и крайна точка – Орлов мост, край: 21.00 ч.

Повече за това как законопроектът заплашва мрежата може да прочетете тук.

Протести в другите градове:

SHARE