SHARE

Вътрешният министър и лидер на сестринската баварска партия в управлението Хорст Зеехофер е предложил оставката си, недоволен от споразумението, което Ангела Меркел постигна по отношение на миграцията.

Миналия месец Зеехофер като лидер на Християнсоциалния съюз, дясната партия във федерална провинция Бавария, настояваше границите на Германия да бъдат върнати – ход, който щеше да разруши Шенгенското пространство, – който Меркел отхвърли и предложи да бъде намерено европейско решение, каквото бе окончателно постигнато на Европейския съвет на 28 и 29 юни.

Множество от популистките лидери на Европа като Унгария одобриха решението и даже си го предписаха за лична победа (макар реално да е дългогодишна политика на ЕС). Същите гласове се чуха и от Бавария, чийто провинциален премиер се изказа положително.

Това обаче не е случаят с лидера на местната партия Хорст Зеехофер. Той – в лично качество – не одобрява решението и е заявил на събрание на партията ХСС късно снощи, че е готов да подаде оставка, ако не бъде постигнато ново решение до края на днешния ден (понеделник).

Баварският Християнсоциален съюз е достатъчен, за да загуби управляващата коалиция мнозинството си в Бундестага, но засега не изглежда Зеехофер да се ползва с подрепа за действията си – партията е разделена в подхода си, като цялата драма се развива преди местните избори в провинцията този ноември месец.

„В интерес на страната и на капацитета за управление, който трябва да бъде поддържан, искаме да намерим решение по този централен въпрос за връщането на хора [на немската граница]. Всичко друго след това“, заяви Зеехофер на среднощна пресконференция.

От своя страна по-рано този уикенд Ангела Меркел бе категорична, че „сумарно всичко, което решихме [на европейско ниво], има същия ефект [като национални мерки]“. Интерпретация, с която изглеждаше първоначално баварската партия да се е съгласила.

След преговорите между Меркел и Зеехофер вътрешният министър се очаква да вземе решение дали наистина ще подаде оставка, или Меркел ще направи допълнителна отстъпка към него.

След оставката на Зеехофер ще се види и дали партията му ще последва лидера си, или ще остане в съюза си с християндемократите на Меркел.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.