SHARE

Има няма месец, след като британците решиха да затръшнат вратата под носа на Европейския съюз, новата министър-председателка Тереза Мей все още не предприема никакви конкретни стъпки за излизането на страната от евро структурите. Това мотаене, обаче, типично по английски не е просто мотаене – то е дипломатическа стратегия – забавяне до забравяне.

В дните непосредствено след вота в страната се говореше за започване на процедурата час по-скоро. Месец по-късно времевата рамка варира от догодина до неясно бъдеще. Дори за самите британци вече не е ясно какви са преференциите на новото правителство в преговорите за излизане от Съюза. Или кога точно ще започнат тези преговори. Британските медии все по- малко се интересуват от Брекзит. В крайна сметка Покемон винаги е по-гореща новина.

Европейската совалка на Тереза Мей започна в Германия, където не друг, а Ангела Меркел оправда забавянето, обяснявайки, че е правилно Великобритания да спре за малко за да прецени какво иска от тези преговори.

Самата Меркел има нужда от подкрепа преди приближаващите парламентарни избори в Германия през следващата година. Много скоро тя самата може да се окаже в ситуация подобна на британската. Само за седмица страната бе разтърсена от няколко терористични атаки. Немците трудно ще простят човечността на Меркел, която отвори границите на страната за близо милион бежанци от Близкия Изток.

След Германия Тереза Мей посети Франция. Отношението на Франсоа Оланд към напускащата евроструктурите Великобритания е много по-сурово от това на Германия. Оланд настоява Великобритания да побърза и възможно най-скоро да започне процедура. Само че от Оланд, на практика, нищо не зависи. Неговата собствена държава е жертва на жестоки терористични нападения които наред с човешката трагедия хранят потенциалната победа на крайно-дясната партия на Мари Льопен на парламентарните избори догодина. И в крайна сметка евентуалното излизане на Франция от съюза след референдум щедро обещаван от Льопен. Ако спечели изборите. Следващата спирка на Тереза Мей бе в Рим, където тя заяви, че новото Брекзит-правителство на страната няма да задейства процедурата по излизането преди следващата календарна година.

Причината – да договори най-добрите условия за излизане и да се подготви за предстоящите преговори. Матео Ренци, обаче, има достатъчно проблеми в собственото си правителство и икономика, за да се тревожи за Брексит. Обаче италианците също имат нужда от Великобритания като съюзник. Мей спомена че „очаква, иска и възнамерява“ да гарантира правата на европейските граждани живеещи във Великобритания. Но тя направи това изказване в чужбина. В същия ден парламентаристи във Великобритания предупредиха за очакван наплив на имигранти в страната, преди кралството да отреже европейците от право на работа и постоянно пребиваване. Лейбъристите настояха правителството да оповести дата след която имигранти от Европейския съюз няма да имат право автоматично да остават в Обединеното кралство. Тереза Мей и нейният кабинет на този етап не се ангажират с дати. Особено задни.

Въпреки всичко кономиката на Обединеното Кралство (на този етап) остава относително стабилна и като че ли не се влияе много от Брекзит, месец след оповестяването му. Въпреки, че стерлингът загуби около 10% от стойността си, индекса FTSE 100, достигна изключително високи нива. Вярно е, че икономическата активност отбеляза спад, компаниите в сферата на производство и услугите получаваха по-малко поръчки, но пък слабият паунд увеличи износа на държавата. Според финансисти сътресенията са временни и не трябва да се приемат насериозно. Въпросът е как Брекзит ще засегне икономиката на Европа? Защото 520 милиона граждани на Европа не могат да си позволят да продължават да гадаят дали и кога Обениненото Кралство ще напусне ЕС. Тереза Мей, обаче, не бърза с отговорите.

 

Снимка: Тереза Мей и Ангела Меркел проверяват дали има чуваемост между тях/Асошиейтед прес