SHARE

Безпрецедентно правителство на крайнодесни националисти на държава – членка на ЕС, астрологията и ролята ѝ в политиката на България, един омнипотентен главен прокурор с политически връзки – така се отчита за тази седмица България на страниците на американския The Washington Post и други западни издания.

“Това ще бъде трети и най-труден мандат за Борисов като премиер. Това е първият път в посткомунистическата история на България, в който е възможно крайнодясното да се включи в управлението”, пише политологът Нина Бързашка за The Washington Post. Анализът поставя изборите в страната под влиянието на Турция и Русия, с което се обяснява и популярността на патриотите сред избирателите.

“България и ЕС имат нужда от стабилно българско правителство, тъй като страната се подготвя да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз през януари 2018 г. Председателството на страната ще съвпадне с решаващата част от преговорите за Брекзит. Нестабилност в правителството и нови избори биха могли да попречат на гладкото функциониране на председателството.”

Статията анализира процеса около сформирането на коалиция, както и контрастът в отношението на ЕС по време на предишните избори, когато съюзът предупреди Борисов да не влиза в коалиция с националистите, и настоящата реакция. Европейският съюз, изглежда, е готов на всякакви компромиси, за да запази стабилността в България, заключва The Post. Статията рисува националистите като по-малкото зло в очите на Европа в сравнение с проруски настроено правителство начело с БСП например. Въпреки противоречията между патриотите и ГЕРБ стабилността е нужна – поне засега.

“В България астролог убеждава премиера да представи правителството си след 4 май”, предава френският EURACTIV. “Решението рискува да нарани София в случая с аферата “Газпром”. Кабинетът е готов, но ще бъде сформиран след 3 май, тъй като “българският колос (Бойко Борисов) се консултира с поне двама астролози”, пише изданието.

Напомня се, че постът на представител на България в Европейската комисия все още е празен, както и че “обявяването на кандидата за президент на ГЕРБ миналата година в ден, препоръчан от астролога, не попречи на партията да загуби изборите”.

В добавка изданието сочи, че забавянето на Борисов може да навреди на България по отношение на позицията й спрямо “Газпром”, като въпреки пазарлъците на правителството и уверенията, че позиция ще има, Европейската комисия е категорична, че 4 май е краен срок за преговори от страна на България.

“Протестиращи настояват за оставката на българския главния прокурор”, предава кореспондентът Мария Черешева за The Balkan Insight. Материалът покрива аферата „Цацаров – Дончев“, в която главният прокурор оказа натиск на бизнесмена. Споменава се и становището на Бойко Борисов, който определил аферата като “попадане на Цацаров в капан на червени олигарси”.

Черешева припомня за стенограмата от 2013 г. между Борисов и бившия градски прокурор Николай Кокинов, която “намеква, че Борисов стои зад избирането на Цацаров за главен прокурор”. 

“Тези връзки изглежда позволяват на Борисов да контролира решенията на предполагаемо независимия съдебен клон.”

Статията цитира Димитър Марков, анализатор в Център за изследване на демокрацията, който казва, че “срещата между Дончев и Цацаров е още едно парче от пъзела, който показва невидимите връзки между политици, топ магистрати и бизнесмени”. Според Марков срещу Цацаров трябва да бъде проведено независимо разследване. “Това би направило всяко нормално демократично общество. За съжаление в България нещата не се случват по този начин”, завършва статията.

България – един бурлеска портрет на разядена държава – така е описван филмът “Слава” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който е поместен в ревю на критика Пиер Мурат за културния френски сайт Télérama.

“Двамата българи имат заядлив хумор и особено ефикасна жлъчност. Те очевидно имат сметки за уреждане с държавата си, която е наследник на дълга история на пасивност: последната, отхвърлила турското иго, последната, останала вярна на своя голям съветски брат… Но техните думи задминават България – това е фаталният и логичен разказ за един будала, който внезапно започва да се противопоставя. Разказ за една побесняла овц”

*Бюлетина изготви Йоанна Маринова.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.