SHARE

Един от любимите ми митове е как лошият ЕС затворил първите четири реактора на АЕЦ “Козлодуй”, защото водил “колониална политика” и нямало никаква причина за тяхното затваряне. Причина има и тя е сериозна, а и България получава над 700 милиона евро за затварянето им.

След експлодирането на АЕЦ “Чернобил” през 1986 г. Европейският съюз решава да изведе от експлоатация всички ядрени реактори ВВЕР-440. Тези реактори – подобно на поставените в Чернобил РБМК – нямат предпазни куполи, които могат да ограничат щетите при евентуална експлозия.

Такива са четирите “малки” реактора на АЕЦ “Козлодуй” и за да бъде приета страната ни в ЕС, то тя трябва да изпълни това, важащо за всички останали условие.

Освен България с това решение трябва да се съобразят и Литва и Словакия при приемането им в ЕС, които съответно затварят по два реактора в АЕЦ “Бохунице” в Словакия и АЕЦ “Игналина” в Литва.

Но ЕС отчита, че затварянето им ще се отрази на икономиките на трите държави и за това от 1999 до 2020 г. от европейския бюджет се отделят пари като компенсация за затварянето на трите реактора, както и покриване на част от цената за тяхното извеждане от експлоатация.

Така до 2020 г. България ще получи 731 милиона евро за затварянето на четирите реактора на АЕЦ “Козлодуй”.  Отделно през 2013 година съюзът отпусна други 890 милиона евро за трите държави, които да бъдат изразходвани за проекти, които да компенсират загубите на собствено производство на енергия в засегнатите страни.

Но след като толкова напористо се говори от определени кръгове за ощетяване на България от атомни централи, то нека си припомним казуса с АЕЦ “Белене”. 

За двата реактора, които никой не е виждал, и за централата, която все още витае само в сънищата на Таско Ерменков, през 2016 г. България изплати на руската “Росатом“ 601,6 млн. евро – почти толкова, колкото ЕС е дала на България за всички тези години за затварянето на българските реактори. В края на годината се оказа, че и тези 600 млн. евро са били най-големият източник на приходи за “Росатом” за 2016 г.

И какво се оказва? За АЕЦ “Козлодуй” ЕС дава пари на България, а за АЕЦ “Белене” България дава пари на Русия… е с тази разлика, че реакторите на “Козлодуй” са спрени от съображения за безопасността на всички ни, а реакторите на “Белене” никой не знае къде са.

*Корекция: Реакторите, причинили експлозията в Чернобил са от модела РБМК, а не ВВЕР. 

SHARE