SHARE

Покрай огромния интерес към публикацията ми за „Монитор“, чийто сайт (както и други като bradva.bg и pogled.info) се оказа, че „копае“ криптовалути, ще уточня:

1) Това, което установих, е, че конкретният сайт използва код за „копаене“ на криптовалута, без да предупреждава потребителите си за това.

Дали издателите на сайта умишлено са сложили този код там, или той е резултат от автоматично зареждане на парчета от външни сайтове, или сайтът им е бил „пробит“ от хакери – тези издатели са отговорни за съдържанието и ефекта, който сайтът им произвежда върху потребителите.

2) Няма голямо значение какво количество криптовалута ще успее реално да „изкопае“ даден сайт (по принцип наистина не е съществено): значение има фактът, че натоварва компютрите на нищо неподозиращи добронамерени потребители.

Това натоварване лишава хората от продуктивност –
компютрите им се забавят много сериозно, батериите на лаптопите се изтощават многократно по-бързо, някои може да почнат да рестартират твърде често.

3) Ако кодът за криптовалута е сложен умишлено от собствениците на сайта – то това е неморално и некоректно, дори и да не е непременно формално закононарушение.

Ако някой друг – без знанието на собственика – е вмъкнал този код, то това не освобождава собственика му от отговорност: всеки е длъжен да положи необходимите грижи за собствеността си, така че най-малко да не вреди на останалите.

4) „Възможно“ е всичко на този свят – дори най-абсурдни на пръв поглед неща. Съвсем ДРУГ въпрос е колко ВЕРОЯТНО е дадено нещо.

В нашата българска култура и мироглед имаме ОГРОМЕН проблем с тези две понятия: огромна част от хората ги бъркат.

Но най-опасното в резултат от това е отказът да създадем общество, което преценява отговорността за дадено действие на базата дали дадено обяснение е достатъчно ВЕРОЯТНО, а не просто само дали е „възможно“.

Защото иначе всеки, извършил нарушение или престъпление, ще може да бъде оправдан с безброй абсурдни, но „възможни“ други варианти на случилото се.

Както преди години заловени с горещи автомати „Калашников“ бандити край морето се оправдаха, че стреляли по риба – при положение че само 20-ина минути по-рано е имало престрелка с автоматично оръжие в близко градче.

 

*Текстът е препубликуван от публичния профил на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.