SHARE

Първо е важно да се уточни, че планираното място не е в града, а в крайградския парк „Паметниците“, на около 5 км в източна посока. Там са построени паметници в чест на загиналите 802-ма руски воини ( според официалната история) при преминаването на река Дунав през юни 1877 г.

Самите паметници не са особено добре поддържани, но затова пък всяка кръгла годишнина в миналото се празнуваше пищно, спомням си като дете дори възстановка на преминаването на Дунава и битка на брега с турския гарнизон. И няма лошо – стига тази историческа памет да беше захранвана и с други факти като опожаряването на града и изселването на свищовлии в Румъния пак от руските войски през 1810 г (по чудо Дунав е изцяло замръзнал тази зима и изселените свищовлии се връщат по леда, за да възкресят града от пепелищата) и отново през 1829 г. (има сведения, че родът на един от изобретателите на самолета – Хенри Коанда, чието име носи летището в Букурещ, е именно от насилствено преселени в Румъния свищовлии).
Но надали повече от 5% от жителите на Свищов знаят тези факти, които със сигурност щяха да намерят отражение в днешния опит за дебат (по непотвърдена информация атакисти са заплашвали с физическа саморазправа всеки, който изрази съмнение в „благородната идея”).

Всъщност целите на този данайски подарък са абсолютно прозрачни на фона на всичко, което се случва в България днес. Няма да коментирам неговия размер, вписването му в архитектурната среда, значимостта му на фона на паметниците на истинските жертви и т.н. (Впрочем изнасилването на иначе стилния парк, завещан от дедите ни, вече беше направено с построяването в късния социализъм на огромен паметник на… българо- съветската дружба в сталински стил, за който беше профукана милиони народна пара.)

Друг немаловажен детайл е, че сегашният червен кмет е едва вторият въобще мандат на БСП в Свищов за целия преход, като самият кмет всъщност е от едно свищовско село, в което няма нищо лошо, разбира се – въпреки академичната традиция на Алековия град. (А как стана кмет – с любезната помощ на втори тур на най-голямата „дясна партия“ срещу кмета от СДС с 16-годишен мандат. Апропо, питайте за тяхната позиция в Общинския съвет.)

И макар самият цар Освободител (на крепостните в Русия) да е идвал по време на войната и е отсядал в бащината къща на Алеко (тогава 14-годишен), сигурно самият Алеко би написал следващия том на неизтребимия Бай Ганьо как слага паметник, че зер такива са времената и келепир има в тая работа.

Текстът първоначално е публикуван във фейсбук. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“. 

Снимка: Dir.bg