SHARE

Евгений Кънев представи изключително точно обяснение за развиващите се процеси и гранд проекти в страната ни. Публикуваме неговия блицкоментар, който, макар да не споменава „Южен поток 2.0“ и АЕЦ „Белене“, е посветен на тях.

Представете си, че сте съдружник с 50% в предприятие и другият съдружник от голяма държава направи вноска за 600 млн. евро, но проектът пропада.

Междувременно вие сте изхарчили парите и не знаете откъде да ги вземете, за да ги върнете. Пробвате трескаво да заграбите чужда собственост, но много се шуми и ставате неудобен.

А съдружникът става опасно изнервен.

Тогава единственото възможно и животоспасяващо е да се опитате да го накарате да направите под друга форма същия проект, но вече изцяло за ваша, 100% сметка.

Съдружникът за радост се съгласява, но при едно условие: че ще намерите начин да изпълните пак провален от вас друг проект за 10 млрд. евро.

И вие се съгласявате – защото знаете последствията при отказ.

SHARE
Доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис". В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.