SHARE

Европейският парламент одобри с квалифицирано мнозинство от две трети доклада за нарушенията на основополагащите ценности на Съюза от страна на Виктор Орбан и унгарското правителство.

Това е най-сериозната стъпка, предприемана срещу държава членка по чл. 7 от Договора на ЕС.

Според разпоредбата сега министър-председателят Орбан ще бъде призован да отговаря за действията на правителството пред Европейския съвет.

След това останалите членове на Европейския съвет трябва с единодушие да приемат, че нарушенията в страната продължават. Ако това бъде извършено, то с квалифицирано мнозинство Европейският съвет може да отнеме правото на глас на премиера в Европейския съвет, както и други привилегии.

Навярно няма да се стигне до това, тъй като за единодушие е нужно съюзниците на Орбан – и най-вече Полша, която е заплашена от същата процедура – да се обърнат срещу унгарския премиер.

Въпреки това стъпката е най-ясният сигнал, който европейските институции са отправяли, че действията на Орбан са недопустими и отварят пътя Европейската комисия да ограничи еврофондовете към страната.

По-рано тази година комисията бе категорична, че оттук насетне европейските пари ще бъдат обвързани с върховенството на правото в държавата, която ги приема.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.