SHARE

Днес в европейското издание на Politico се появи статия, която разкрива любопитни факти от състоянието на надпреварата за генерален секретар на ООН.

По-рано този месец се появи информация, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева за генерален секретар. Тогава според източници на Politico от Китай са заявили на премиера на Унгария Виктор Орбан, че те ще подкрепят единствено кандидати, които са издигнати от собствените им държави.

Припомняме, че след това източници на „Клуб Z“ от българското правителство заявиха готовността на премиера Борисов да издигне кандидатурата на Георгиева на 13 септември (деня, в който Борисов се срещна с Орбан). Преди срещата между унгарския и българския премиер да се състои обаче, Бойко Борисов заяви, че ще подкрепя Бокова до следващото предварително гласуване в Съвета за сигурност на ООН на 26 септември. На него той очаква Ирина Бокова да се класира сред първите двама в надпреварата (на последното класиране тя се нареди пета, а преди това най-добрият ѝ резултат е било трето място).

На предварително гласуване на 26 септември бюлетините за постоянните членове на Съвета – САЩ, Франция, Обединеното кралство, Русия, и Китай (които имат право на вето) – ще са с различен цвят от тези на останалите 10 временни члена на Съвета.  По време на вота всяка страна ще гласува с “подкрепям”, “нямам мнение” и “не подкрепям”, както бе и досега, но този път ще стане ясно дали някоя от държавите с право на вето не е против дадена кандидатура, но няма да се разбере коя точно.

По този повод източник на Politico от България е заявил, че представителят на САЩ в ООН Саманта Пауър “по-скоро би си изяла косата, отколкото да подкрепи Бокова”. Ако това е така, то на следващото гласуване Бокова ще получи отрицателен вот от държава с вето, с което кампанията ѝ ще загуби всички шансове за успех. Нещо, за което британски и американски държавници нееднократно предупреждаваха Борисов и преди.

Настоящият лидер в предварителните гласувания на Съвета за сигурност, бившият премиер на Португалия Антонио Гутереш, може и да не получи подкрепата на Русия на следващите избори, предава Politico. Което означава, че ако на следващото гласуване Гутереш получи отрицателен вот от бюлетините на постоянните представители на ООН, то надпревата остава без ясен лидер. Предвид високата си подкрепа до момента, той ще запази шансове, но ще бъде ясно, че страна с право на вето може да пресече номинацията му.

За сметка на това, ако Кристалина Георгиева бъде номинирана, то Русия може и да не блокира кандидатурата ѝ. Освен източниците на Politico на това ни навежда и изявлението на външния министър на Русия Сергей Лавров, който вчера е обсъдил състоянието на надпревата с Ирина Бокова в кулоарите на централата на ООН в Ню Йорк.

„Ако България реши да смени досегашния си кандидат за поста и издигне Кристалина Георгиева, което е нейно суверенно право, тогава ще решаваме, изхождайки от новата ситуация, че ще има нов кандидат“, коментира Лавров.

За настоящите кандидати от Източна Европа, които заемат по-високи позиции от Бокова в класиранията, се смята, че са любимци на Русия. “Руснаците имат палитра от кандидати – заявява източник на Politico – и може да бъдете сигурни, че те няма да имат гузна съвест, ако ги прецакат.”

Следователно, от една страна, номинацията на българския еврокомисар може да се ползва с голяма подкрепа от Съвета за сигурност, стига българското правителство да я издигне. От друга, номинацията на настоящия лидер в гласуванията Гутереш може да се отслаби при отрицателен вот на някоя от страните с право на вето.

Също така, предвид слабото представяне до момента на Бокова и негативното мнение на САЩ и Великобритания за нейната кандидатура, може да се смята, че с нейните шансове да стане генерален секретар на ООН е приключено.

 

SHARE