SHARE

Ако пресконференцията между Тръмп и Путин в Хелзинки, където американски президент реши да застане на страната на Кремъл срещу собствените си служби и правосъдие, бе осъдена като „държавна измяна“ от бившия директор на ЦРУ и почти единодушно критикувана от американските медии като тотално унижение, то това бе само началото.*

Две изказани намерения на Белия дом изглеждат далеч по-страшни:

На първо място, президентът обмисля дали да уважи искането на Русия да бъдат разпитани и наказателно преследвани 11 души – сред които бившият посланик на САЩ Майкъл Макфаул и застъпника за приемането на Закона „Магнитски“ Бил Браудър, който се превърна във „враг No. 1 на Путин“, успявайки да прокара законодателство, позволяващо да бъдат санкционирани олигарси и служители на Кремъл, които нарушават човешките права.

Да – правилно разбирате – САЩ ще позволят на Русия да преследва и разпитва своите врагове. Като това щяло да бъде в замяна на възможност специалният прокурор Робърт Мълър да може да си сътрудничи с Кремъл, за да разбере дали наистина обвинените от него руснаци и агенти на ГРУ са се намесили в изборите през 2016 г.

Контекстът на събитията е плашещ: Разследването на Робърт Мълър изнесе факти как Кремъл и руските служби са извършили огромна кибер-, финансова и пропагандна атака над САЩ. Това е атака срещу САЩ, каквато бе установена единодушно от американската разузнавателна общност още през 2016 г. и за която вече има достатъчно неоспорими доказателства, за да бъде повдигнато обвинение, което изнася публични данни.

Прокуратурата не просто не се нуждае от сътрудничество с Кремъл, тя иска да държи Кремъл отговорен. 

Наместо това не само че американският президент оправдава режима на Путин, но участва в ответния удар, като обмисля да преследва американци.

Посланието от страна на Путин не може да бъде по-ясно: Дори САЩ няма ви опазят, и американският президент помага това послание да се затвърди.

Но унижението не спря дотук.

След това президентът на САЩ изрази недоволството си от това, че трябва да защитава „мъничка“ Черна гора, ако тя бъде атакувана, с което за пореден път постави под въпрос бъдещето на НАТО.

Той също така постави под въпрос дали „много агресивният народ“ на Черна гора не може да вкара НАТО във война с Русия. „Черна гора е мъничка страна с много силен народ… Те са много агресивен народ. Те могат да станат агресивни и честито – имаме Трета световна война“, заяви американският президент в интервю за Fox News.

Това не само играе по свирката на Путин за бъдещето на алианса и за перспективите на (Северна) Македония, както между другото и Грузия, която понастоящем има замразен конфликт с Русия.

Всичко това, разбира се, се случва на фона на цялостното европейско турне на американския президент, в което първо разкритикува и заплаши страните от НАТО, след това отиде на посещение във Великобритания, където обяви, че британският премиер Тереза Мей е провалила Брекзит и Борис Джонсън ще е „страхотен премиер“, а накрая обяви Европейския съюз за „враг“, споменавайки го редом с Русия, която нарече „враг в някои отношения“ и Китай.

Това се случва на фона на разследването за връзки на кампанията на Тръмп с Кремъл, което само миналия петък обвини 12 агенти на ГРУ за това, че са извършвали хакерски атаки над опонента на Тръмп през 2016 г. Хилъри Клинтън и Демократическата партия,  впоследствие са координирали разпространяването им в ключови за предизборната надпревара моменти. Този понеделник бе обвинен и руски шпионин, който е искал да се внедри в оръжейното лоби на САЩ и Републиканската партия.

И не на последно място, това се случва на фона на новината от New York Times от вчера, че: 

„Две седмици преди встъпването му длъжност на Доналд Дж. Тръмп му е показана засекретена разузнавателна информация, сочеща, че президентът Владимир Путин на Русия лично е наредил многостранната кибератака, която да повлияе на американските избори през 2016 г.

Доказателствата са включвали текстове и имейли от руски военни офицери и информация, получена от строго секретен източник, близък до г-н Путин, който описва на ЦРУ как Кремъл решава да изпълни кампанията си за хакерски атаки и дезинформация.

Г-н Тръмп е звучал като с неохота да е бил убеден, според няколко души, които са присъствали на разузнавателния брифинг. Но оттогава насам г-н Тръмп се опитва да замъгли много ясните разкрития, които е получил на 6 януари 2017 г., които собствените му лидери на разузнаването единодушно подкрепят.“

И въпреки всичко това днес Доналд Тръмп продължава да отрича руска намеса, да напада службите си, да напада съюзниците си, да нарича разследването „лов на вещици“.

Това, което се е случило през 2016 г., изглежда съвсем скоро ще бъде осветено.

Но не по-малко важно е какво се случва през 2018 г., днес и сега: американският президент играе изцяло по свирката на Путин и е готов да унизи САЩ и Запада по всеки възможен начин.

Историята се пише пред очите ни. Остава надеждата, че Владимир Путин и Доналд Тръмп грешат в кроежите си за Америка – и нейните институции и идеали са далеч по-силни от техния кремълски инцест.

*Ден след пресконференцията в Хелзинки, вече във Вашингтон, Доналд Тръмп направи с половин уста опит да се отметне от думите си – четейки заяление, в което каза, че вярва на службите си, но отново заяви, че „може и друг“ да се е намесил в изборите и не било задължително да е Русия.  

Снимка: Началникът на кабинета Джон Кели, без да иска, изгасва лампите в стаята, докато президентът се опитва да оправдае/изясни позицията си за Русия в Белия дом, 17 юли 2018 г./ Washington Post

 

SHARE