SHARE

Публикуваме позиция на „Демократична България“ без редакторска намеса:

Корупцията в България продължава да процъфтява, а реформи няма, става ясно от публикувания полугодишен доклад на Европейската комисия. Докладът прави тежки констатации за: 

 • Нерешени проблеми с несъстоятелността и като правна уредба, и като прилагане от съда.   
 • Нерешени проблеми с финансовия надзор. 
 • Изключително лоша управленска архитектура на държавните предприятия. 
 • Игнориране на две трети от сигналите за пране на пари, защото засягат „наши“ хора.
 • Безотчетност и безотговорност на прокуратурата. 

„Демократична България“ от създаването си настоява за преодоляване на проблемите в сферите, за които сега пишат и от Брюксел. Ние вярваме, че работа в България може да бъде свършена не само когато някой отвън ни посочи кривиците, а с наши собствени усилия и визия. Защото вярваме, че хората в страната искат да работят, да учат, да правят успешен бизнес, но затова им трябват нормални условия.

За пореден път основните проблеми пред страната са в сферите, в които държавата има силно влияние – или чрез прекомерната си намеса, или посредством отказа да изпълнява функциите си:

 • Според доклада две трети от сигналите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към ДАНС, се отнасят за  видни политически личности, но по тези случаи не се предприемат действия. В същото време службите тормозят нормалните данъкоплатци с изисквания за какви ли не декларации, които отнемат време и ценен човешки ресурс. Службите са доказано некомпетентни при разследване на финансовите престъпления, но са изключително активни по наказателни акции срещу неудобни на властта лица. Това трябва да бъде прекратено, ако искаме да живеем в нормална бизнес среда. Другото предизвиква отлив на капитали и загуба на работни места и стопански перспективи.
 • Застрахователният сектор е обезглавен лично от премиера Бойко Борисов в услуга на „Лев инс“ – компания на приятеля му Алексей Петров. И двете ключови позиции в КФН – на ръководителя на застрахователния надзор и на председателя, са вакантни и парламентът отказва да избере титуляри на тези постове. Същевременно страната ни е поставена под мониторинг по Зелена карта, което води до разходи за десетки милиони евро годишно, които в крайна сметка ще бъдат платени от българските собственици на автомобили. Финансовият надзор трябва незабавно да получи действено ръководство и направи премахването на тази финансова заплаха над българските граждани свой пръв приоритет.
 • Държавните компании са със задължения от 18 млрд лева, като особено тревожно е състоянието на БДЖ, НЕК и ТЕЦ „Марица-изток 2“ . Предложението на „Демократична България“ за листване на дружествата на фондовата борса ще доведе до превръщането им от ведомства, в които не се знае кой какво краде, в истински корпорации с висока степен на прозрачност и отчетност. 
 • Предстоят стрестестове на 6 важни за системата търговски банки, а в същото време ПИБ не е изпълнила препоръките от предишния преглед на активите за увеличение на основния си капитал, докато Инвестбанк влиза от скандал в скандал. Това ще е наистина важно изпитание за финансовата ни система и ние вярваме, че приемането на България в Банковия съюз ще бъде огромна крачка към изчистването на пазара от несъстоятелни играчи чрез преминаване към независим от местните участници надзор. 
 • Производствата по несъстоятелност са бавни и тромави, продължават средно над 3 години, което пречи на бързото прехвърляне на активи от болни в здрави ръце. А именно това е есенцията на пазарната икономика и това стимулира стопанския оборот. 
 • Пазарът на труда е в сериозен дефицит, а образователната система се проваля в целите си да осигурява качествени хора за него. Това води до изпреварващ ръст на разходите за труд спрямо производителността, което е сред причините за ръст на търговския ни дефицит с милиарди само през 2018 година. 
 • Сътрудничеството между науката и бизнеса продължава да бъде много ограничено, което поставя България на последните места в ЕС по иновации. 
 • Нивата на пречистване на градските отпадни води са много ниски – едва 26 процента, а ситуацията с качеството на въздуха е кризисна. 

Всичко това вкупом означава едно и докладът го казва ясно: България по независещи от корумпираните управници причини има „здрав“ растеж, но той далеч не е достатъчен за осезаемо бързо настигане на по-богатите наши партньори от ЕС.

Ние от „Демократична България“ сме убедени, че само радикалните промени в проблемните сектори ще доведат до ускоряване на икономическия растеж до поне 5-6% годишно, до чист въздух с европейско качество и до свобода за предприемачите и хората. Само това може да бъде предпоставка за връщане в страната на стотици хиляди икономически емигранти и до съживяване на българските региони. Така ще преодолеем липсата на справедливост и на посока в обществото. И ще вдъхнем кураж за бъдещето. Иначе мечтата да изкореним бедността ще бъде химера и ще се озовем в ситуацията на Южна Европа, която фалира заради тотално сгрешената концепция – за икономика, базирана на неефективното усвояване на европейски пари. 

От „Демократична България“ вярваме, че само реалната конкуренция ще доведе до израстването на стотици нови бизнес шампиони, чиито идеи сега не могат да пробият заради олигархичните зависимости и монополизирането на огромна част от секторите в българската икономика. Прекъсването на задкулисните връзки ще осигури справедливи и високи доходи. Време е политиците да отстъпят от хватката върху всичко, което се случва в държавата, и да оставят хората да дишат. Време е за нова, демократична България – на свободните и инициативни граждани!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.