SHARE

„Терминал 3“ честити празника на всички, които днес празнуват Световния ден на жената и по този повод ви представяме редакционния коментар на Теодор Михайлов.

„Жената е негърът на света“ пее Джон Ленън в едно свое парче, а аз искам да добавя, че жената в България е бежанецът в собствената си държава.

Жените са дискриминирани навсякъде, работят повече и получават по-малко. Не ги взимат на работа, защото могат да забременеят, а ако случайно забременеят, ги уволняват. Когато се разведе, издръжката е смешна сума, но пък няма никаква гаранция, че ще стигне до нея, защото този, който би трябвало да я плаща, спокойно може да не го прави.

Една трета от жените са ставали жертва на сексуално насилие по статистика, а извън нея само можем да гадаем какви са истинските зловещи цифри, скрити зад стени от срам и страх от насилници и сеирджии, за които „тя сама си го е търсела“ е символ-верую в живота на самодоволни самци. Жените ежедневно са подложени на сексуални намеци и обиди. Сама жена в заведение е курва, а две сами са две курви, които си го търсят. Жената шофьор е овца.

Изобщо в мъжкия свят, сътворен от мъже за мъже, жената трябва да е боса, бременна и до печката освен на 8 март, когато ще ѝ подарим няколко карамфила, а тя ще иде да празнува с приятелки празника на жената. Жената, която е бежанецът в собствената си държава.

Честит 8 март!

Снимка: графит на Banksy, фотограф: David Silverman.

SHARE