SHARE

Стотици хиляди в над 140 града в Полша се събраха на протест този петък против поредния опит на правителството да наложи пълна забрана на аборта. Законодателството на управляваща партия „Право и справедливост“ предвижда да бъде забранен абортът дори когато нероденото със сигурност ще почине и има риск за живота на майката.

„Да започнем с фактите.
Полша е една от двете страни в Европа, където абортите са забранени.Прекъсване на бременността се допуска само в три случая:
1. При сериозна деформация на зародиша.
2. При пряка опасност за живота на майката.
3. Когато бременността е в резултат на изнасилване. Популярното име на този закон в Полша е „Компромисът“, написа Янина Пекаж за опита от миналата година за въвеждане на пълна забрана. 

Тогава отново бяха организирани масови протести, които предизвикаха правителството да оттегли законопроекта през 2016 г., но сега се прави нов опит да бъде въведена тотална забрана. Единствената разлика е, че от настоящия законопроект е премахната наказателната отговорност за жената, поискала аборт, но той остава напълно забранен.

Правителството на Полша, реално водено от Ярослав Качински, посреща редица критики и е заплашено от Европейската комисия с наказателна процедура за нарушаване на върховенството на закона, тъй като провежда съдебна чистка в страната.

Предвид настоящите ограничения в Полша, през миналата година са проведени 1100 аборта, от които 1042 са свързани със здравословни проблеми на ембриона.

Иронията на законодателството е, че поляците могат да проведат аборти в останалите страни на ЕС, но именно най-слабите и поставените в социално неравенство са тези, за които не съществуват варианти за преодоляване на забраната за аборт.

„Бременна сте и знаете, че зародишът е необратимо увреден и няма шанс да живее след раждането? Ще трябва да доизносите плода и да го родите само за да видите как бебето ви умира. Геройство щяло да бъде, достойно щяло да бъде“, пише Пекаш.

Полша продължава своята битка. Един от призивите на настоящите протести е:
„Управлението ще приключи, но срамът ще остане.“

Повече за забраната на абортите можете да прочетете в статята на Янина Пекаж „Безумието в Полша“

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.