SHARE

Препубликуваме от nzherald.co.nz някои от историите на жертвите от терористичното нападение в двете джамии в Крайстчърч, при което 28-годишният австралиец Брентън Тарант брутално изби 50 човека, а други 50 са ранени. Той е арестуван и обвинен в убийство. Други двама са задържани. Нападението е било много добре планирано и координарано според новозенландския премиер Джасинда Ардерн. Световните медии отразяват и изявленията на българския главен прокурор Сотир Цацаров и външния министър Екатерина Захариева, че се разследват причините за обиколката на Брентън из България в края на 2018 г., както и дълбокото му познаване на българската история.

Те са бащи, майки, баби и дядовци, дъщери и синове.

Те са бежанци, имигранти и родени в Нова Зеландия.

Те са киви.

Това са имената на тези, които са починали или са изчезнали след ужасяващите терористични актове в Крайстчърч.

Мукад Ибрахим, 3

Само на три годинки, Мукад Ибрахим се смята за най-младата жертва.

Малкият е бил в джамията „Ал Нур“ с баща си и по-големия си брат Абди, когато попадат под смъртоносната атака.

Мукад се губи в мелето по време на стрелбата, докато Абди бяга, за да спаси живота си, а баща му е прострелян и се преструва на мъртъв, докато отмине опасността.

Семейството търси напразно детето в болницата в Крайстчърч и по-късно публикува снимка на Мукад, усмихнат с Абди, с текст: „В потвърждение, че ние принадлежим на Бога и при Него ще се върнем. Ще ми липсваш прескъпи братко“.

Абди описва малкия си брат като „енергичен, игрив и обичащ да се усмихва и да се смее много“ и признава, че не чувства нищо друго освен „омраза“ към неговия убиец.

Зулфирман Сиа и синът му Аверос

Zulfirman Syah shielded his son Averroes during the attack at Linwood Islamic Centre. Photo / Facebook

Алта Мари разказва, че съпругът й Зулфирман Сиа е защитил техния син по време на нападението в джамията „Линуд“. Заради смелите си действия той е поел по-голямата част от куршумите и има много по-сложни наранявания от техния син Аверос.

„Той е в стабилно състояние след сложна и дълга операция, предстои му дълго възстановяване, но състоянието му се подобрява“, коментираха от болницата състоянието на Сиа.

Алта Мари сподели, че синът им Аверос има леки наранявания, включително огнестрелна рана на крака и гърба. „Той е травматизиран, но всички сме живи“, каза тя.

Семейството се е преместило в Крайстчърч едва преди два месеца.

Абдулахи Дирие, 4

Абдулрахман Хаши, проповедник в джамията „Дар Ал Хиджара“ в Минеаполис, казва, че неговият 4-годишен племенник е сред убитите.Той получил телефонно обаждане в петък сутринта от своя зет Адан Ибрахин Дири, който също бил в болницата с огнестрелни рани. Четири от децата му избягали невредими, но най-младият, Абдулахи, е убит. Семейството е избягало от Сомалия в средата на 90-те години и е намерило убежище в Нова Зеландия. „Не можете да си представите как се чувствам – каза Хаши. – Той беше най-малкият в семейството. Това е проблемът с екстремизма. Някои хора смятат, че мюсюлманите в тяхната страна са част от него, но това са невинни хора.“

Сайад Милн, 14

Sayyad Milne

Бащата на Саяд, Джон Милн, говори със сълзи за своя „смел малък войник“, който умрял в джамията „Ал Нур“.

Десетокласникът в гимназията „Кашмир“ е бил в джамията заедно с майка си и приятели. Той ходи там всеки петък.

„Мюсюлманската общност просто не знае какво да прави – казва Милн, – къде да се дене, какво се е случило. За тях е много трудно да асимилират случилото се, но има толкова много подкрепа от толкова много различни хора, хора, които не са мюсюлмани. Подкрепа отвъд границите.“

Халед Мустафа и неговият 16-годишне син Хамза

Khaled Mustafa

Семейството на Халед Мустафа също е смятало, че са намерили безопасност в Нова Зеландия, след като са избягали от кървавия хаос на Сирия само преди няколко месеца. Но той също става жертва на омраза, когато е бил застрелян, докато се моли с двамата си синове, Хамза, който сега е изчезнал, вероятно е мъртъв, а Заид, 13-годишен, се възстановява от шестчасова операция на раните си в болницата в Крайстчърч.

Говорителят на „Солидарност за Сирия“ – Нова Зеландия, Али Акил заяви, че съпругата и дъщерята на Халед Мустафа, които не са били в джамията в петък, са били в „тотален шок, опустошение и ужас“.

Наем Рашид и синът му Талха, 21

Naeem Rashid

Съобщава се, че Наем е починал в болницата в Крайстчърч, след като е опитал да изземе от ръцета на стрелеца пистолета му в джамията „Ал Нур“. Неговият син Тала също е бил застрелян и убит.

Наем е от Пакистан, където е работил в банка, преди да се премести в Крайстчърч, за да работи като учител.

Неговият зет д-р Кършийд Алам потвърди на ARY News, че двамата са били убити при нападението.

Анси Карипакулам Алибава, 25

Ansi Karippakulam Alibava, 25

Алибава, 25-годишна, родом от Индия, е сред изчезналите.

Вора Рамиз, 28

Рамиз е сред изчезналите.

Фараж Ахсан, 30

Farhaj Ashan, 30

30-годишният Ахсан напуска дома си в Крайстчърч, който споделя със съпругата си Инша Азиз, тяхната 3-годишна дъщеря и 7-месечния им син в петък сутрин, за да отиде на молитва. Води се изчезнал.

Асхан е софтуерен инженер и взима магистърска степен от Университета в Оукланд през 2010 г., преди да се установи в Крайстчърч. Приятели, подкрепящи съпругата му в дома им в Крайстчърч, казват, че тя не приема, че той е сред мъртвите в джамията.

Моджамел Хок, 30

Хок, от Бангладеш, е сред изчезналите, казва негов приятел на Herald. Той е в Крайстчърч от две години, изучавайки стоматология.

Ата Елаян, 33

Atta Elayyan

Елаян бе вратарят на националния и Кентърбърийския мъжки отбор по футбол в зала.

Роден в Кувейт, той наскоро става баща и е известен член на техиндустрия в Крайстчърч. Той е бил директор и акционер на компания, наречена LWA Solutions.

Елаян е застрелян от стрелеца, докато се моли.

Неговият приятел, Кайл Вишневски, му отдава почит на Twitter: „Сърцето ми е счупено, той бе модел за подражание за мен и толкова много в общността на футболистите, любящ KIWI баща, съпруг, приятел и футзал играч. Няма да срещнете по-скромен и приземен човек. Почивай в мир, приятелю.“

Сиед Джахандад Али, 34

Syed Jahandad Ali

Съпругата на Али – Ама Али, която в момента се намира в Пакистан, последно разговаря с мъжа си в петък сутрин, докато закусва.

Един от колегите му й казва, че са излезли от работа в 13 часа в петък, за да се отправят към джамията „Ал Нур“.

Оттогава тя не е чувала нищо за мъжа си.

Хусейн Ал-Умари, 36

Родителите на Ал-Умари – Яна Езат и Хазим ал-Умари, заявиха, че последно са говорили със сина си в четвъртък вечерта.

Те се страхуват, че той е сред мъртвите в джамията „Ал Нур“, където редовно посещава молитвите в петък.

Семейството емигрира в Нова Зеландия от Обединените арабски емирства през 1997 г.

Осама Аднан, 37

Osama Adnan

Аднан е сред убитите. Той е от палестински произход и е в процес на кандидатстване за новозеландско гражданство. Преди това е живял в Египет.

Харун Махмуд, 40

Haroon Mahmood, 41Д-р Харун Махмуд оставя жена и две деца на възраст 13 и 11 години.

След като завършва докторската си степен, Махмуд е работил като асистент академичен директор на Кентърбъри Колидж, частно училище за английски език и бизнес.

Махмуд е получил магистърска степен по финанси в Пакистан и след това работи в банки там според профила му в LinkedIn.

Той е бил преподавател по икономика и статистика в Университета „Линкълн“ от 2014-2016 г., а университетът е публикувал във Facebook за представянето на докторската му дисертация миналия юли на тема „Риск от трансформация на зрелостта, доходност и стабилност в ислямското банкиране“.

Преподавал е и бизнес в Linguis International в Крайстчърч от 2014 г. до април 2017 г. и се присъединява към Canterbury College през май 2017 г.

Хусне Ара Парвин, 42

Husne Ara Parvin, 42

Парвин е била убита, когато се е опитала да спаси съпруга си – Фарид Удин, прикован на инвалидна количка. Това разказва неин роднина. Двойката е била в „Ал Нур“, която има две секции – една за мъже, а другата за жени. Тя излиза от женската секция, когато чува изстрели. Убита е на място, докато се приближава до мъжката секция, за да спаси съпруга си.

Фарид е оцелял след нападението благодарение на хората, които са го извели от джамията на безопасно място, когато стрелбата започва, казва самият той.

Семейството има дъщеря.

Мохамад Имран Кан, 47

Смята се, че Кан е починал в джамията на Линуд авеню.

Негов приятел казва, че той притежава два ресторанта в Крайстчърч, включително индийския грил.

Амджад Хамид, 57

Amjad Hamid, 57

Сърдечният лекар се мести в Нова Зеландия от Палестина, защото иска по-добро бъдеще.

Хамид не е виждан от петък, а семейството му вярва, че докторът от болницата „Ховър“ е мъртъв.

Съпругата му Ханан каза, че тя и нейният съпруг са емигрирали в Крайстчърч преди 23 години. „Ужасно е … надявахме се да намерим по-добро бъдеще за нас и за децата ни.“ Тя описа 57-годишния си съпруг като „много добър човек“. По-големият от двамата им синове, 22-годишният Хусам Хамид, каза, че семейството е проверило болниците и полицията, но за баща му няма никакви новини след стрелбата.

Абделфатах Касем, 59

Бившият секретар на Асоциацията на мюсюлманите, който е родом от Палестина, не е виждан, откакто стрелецът влиза в джамията „Ал Нур“.

Линда Армстронг, 65

Неин приятел казал на Herald, че Армстронг е умряла в ръцете на жена, която е била простреляна в ръката и е оцеляла в джамията „Линуд“. Той споделя, че Армстронг винаги е приемала хора в нужда в дома си и е била много мила. „Тя беше като дете за всичко. Беше толкова щастлива. Винаги беше развълнувана да направи добро дело.“

Тя е помагала на момче от Бангладеш.

Али Елмадани, 66

Елмадани е роден в Палестина.

Неговата съпруга, Нуха Асад, не се е чувала с него, откакто е отишъл в джамията „Ал Нур“ да се моли.

Хаджи-Дауд Наби, 71

Haji-Daoud Nabi, 71

Бежанец от Афганистан, управлявал Афганистанската асоциация Наби и е бил в джамията „Ал Нур“ по време на стрелбата и се смята, че е починал вътре. Неговият син Омар Наби отиде в съда в събота, когато беше доведен мъжът, обвинен в убийството.

Той описа убийството като „акт на страхливост“.

„Имам нужда да затворя това“, каза Наби.

„Това е скандално за мен. Това е. Това не е човек, ръководен от добри чувства. Убити са четиридесет и девет души – деца и възрастни, застреляни в гърба, докато се молят. Това е страхлив акт.“

Лилик Абдул Хамид

Lilik Abdul HamidЗа Хамид имаше некролог във Facebook.

„Приятел в една битка … почина в Нова Зеландия … жертва на животните – терористите от НЗ“, пише роднина във Facebook. – Всички мюсюлмани скърбят и се молят за вас.“

Ашраф Али

Али, родом от Фиджи, е сред мъртвите.

„Отидохме на училище заедно“, заяви приятелят му Абдул Кайюм за Daily Mail Australia.

Те трябваше да отидат на среща в родината си след няколко седмици.

Кайюм каза, че винаги ще си спомня смеха на тихия си приятел.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.