SHARE

От New York Post

Зловещият FaceApp фото филтър, който използва изкуствен интелект за дигитално състаряване на лицето ви, стана вирусен с милионите си споделяния в социалните медии, включително и от звезди като Дрейк, Джонас Брадърс и Кевин Харт. Експертите предупреждават, че безплатният „филтър за старост“ е създаден през 2017 г. от разработчиците на Wireless Lab в Санкт Петербург, Русия, и създава опасения за сигурността, тъй като може да даде достъп до вашата лична информация и идентичност.

Специалният прокурор обвини тролската фабрика в Санкт Петербург в “конспирация срещу Съединените щати”

Руското приложение е едно от най-теглените по целия свят, като феновете на социалните медии използват хаштага #faceappchallenge, за да споделят резултатите си.

Но бъдете предупредени: FaceApp, на който вие давате разрешение за достъп до вашата фотогалерия, казва в своите Общи условия, че има право да променя, възпроизвежда и публикува всички изображения, които обработвате чрез неговия изкуствен интелект.

“Убийцата на тролове”, която влезе под прикритие в Петербургската тролска фабрика

Това означава, че лицето ви може да се окаже комерсиализирано – или по-лошо.

Британският дигитален стратег Джеймс Уайли написа в Twitter: „Вие предоставяте на FaceApp постоянен, неотменим… безвъзмезден… лиценз за използване, адаптиране, публикуване, разпространение на вашето потребителско съдържание… във всички медийни формати… когато публикувате или споделяте по какъвто и да е друг начин”.

Това означава, че те могат да използват истинското ви име, вашето потребителско име или „всякаква прилика“ във всякакъв формат, без да ви уведомяват или да ви платят нещо за това. Те могат да запазят този материал толкова дълго, колкото искат, дори и след като изтриете приложението, и няма да можете да ги спрете. Дори онези, които нагласят своите Apple iOS фотонастройки на „никога“, както изтъква Tech Crunch, не са защитени срещу Общите условия, изтъква Tech Crunch.

FaceApp предизвикателство: Знаменитости разкриват как ще изглеждат като възрастни хора.

Експертът по сигурността Ариел Хохщат заяви пред Daily Mail, че хакери, които не са рядко агенти на руското правителство, могат да регистрират посетените уебсайтове и „дейностите, които се извършват на тези уебсайтове“, макар че може би не знаят самоличността на следеното лице. Но когато им дадем достъп до камерата на нашия телефон, те могат „тайно да записват“ някого – нарочен или преследван като „млад гей човек“ например, член на обществото, казва Хохщат. Сега хакерите (и руското правителство чрез своите дигитални проксита) може да засича информацията за лицето ви и да я свърже с телефона и така да види уебсайтовете, които използвате.

Хохщад продължава: „Те също така знаят чий е този образ и с огромната база данни, която са създали от акаунтите и лицата във Facebook, а данните, които имат за този човек, са едновременно лични и точни – името, града и всички други подробности, намерени във Facebook.“

Дори ако хакерите не работят точно с руското правителство, казва Хохщат, „с толкова много пробиви те могат да получат информация и да хакнат камери, за да могат да създават база данни от хора по целия свят, с информация, която тези хора не са си представяли, че е събрана чрез тях и за тях“.

Експертът по технологиите Стив Саммартино вярва, че лицето ви ще бъде използвано и за достъп до още по-критична лична информация, като например банкови данни.

„Лицето ти сега е форма на авторско право и трябва да бъдем много внимателни, когото даваме разрешение за достъп до биометричните ни данни“, казва той на журналиста Бен Фордам. „Ако започнете да използвате това воля-неволю, в бъдеще, когато използваме лицето си за достъп до неща като нашите пари и кредитни карти, тогава това, което сме направили, е, че сме предали ключа на другите.“

На корицата: Тейлър Суифт

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.