SHARE

От Андрей Янкулов

Преди 1 месец – 26 593 доказани случаи, 1380 в болница;

Преди 2 седмици – 52 844 доказани случаи, 2612 в болница;

Днес – 97 435 доказани случаи, 5166 в болница*.

Т.е. ако тенденцията се запази, в началото на декември трябва да чакаме около 200 000 доказани случаи и 10 000 в болница.

Какво може и трябва да се предприеме за обръщане на тенденцията и как здравната ни система ще се справя след само две седмици, при положение, че предвидените места за лекуване в болница бяха 7 000 (т.е. би трябвало цялата организация за справяне със здравната криза да е правена за такъв капацитет)? А в уравнението трябва да се включи и ръстът на заболеваемост на медицинския персонал – лекари, сестри, санитари.

Това са въпросите за здравната криза към управлението на това, което имаме като държава.

Ако нямаме за цел да обръщаме тенденцията (мислим, че е невъзможно, обръщането ще е на такава цена, че ще донесе дори повече вреди и пр.), това трябва да се каже ясно на хората да се подготвят за декември без медицинска помощ.

Ако смятаме, че тенденцията ще се обърне сама, без да правим нищо съществено, трябва да се каже ясно на каква научна база би стъпвала подобна прогноза.

Като говорим за прогнози и тенденции – никой не е специалист във всичко и никой не може да се ориентира достатъчно добре в информация от специализирани източници в материя, която му е непозната. Но това, което можем да направим като неспециалисти с нашата обща култура и способност да четем и разбираме, е да се стремим да пресяваме поне доказалото се като невярно от вероятно вярното и да си подбираме източниците – т.е. на кого да вярваме. Например теорията на стадния имунитет чрез преболедуване не се ли доказва вече като невярна от сегашния ръст на заболеваемост в Ломбардия? Там не трябваше ли да са го постигнали? Като източници на информация и прогнози специалисти в областта аз поне бих ползвал такива, които са се доказали с верни предвиждания – например Петър Марков и Аспарух Илиев, а не онези, които звучат много приятно, но нищо не познават.

* Текстът е писан на 15 ноември

Препубликувано от Фейсбук

SHARE