SHARE

47 са убитите журналисти и медийни служители за първите шест месеца на на 2018 г., предава „Репортери без граници“. Най-много загинали са в Афганистан, на 118-о място в световната класация. Напомняме, че България е едва седем места над Афганистан, на 111-о място от 180 държави тази година. 

Сред убитите са 36-ма професионални журналисти, 9 граждански журналисти и 2 медийни сътрудници. В лицето на тази притеснителна равносметка от организацията съобщават, че засилват мисиите си за сътрудничество. Публикуваме пълната позиция на организацията.

„Това е тъмно начало на годината за журналистите. Докато 2017 г. беше сред по-малко смъртоносните години, първите шест месеца от 2018 г. бяха белязани от смъртта на 47 журналисти и медийни сътрудници. Сред най-смъртоносните страни са: Афганистан с 11 убити, Сирия със 7, Йемен с 5 и Мексико с 5-има убити. Изправени пред тази тежка констатация, „Репортери без граници“ потвърждава своята отговорност за журналистите, които са заплашени в страните си и увеличава броя на мисиите за подкрепа в тяхна полза. Близо 40% от грантовете, които се дават от НПО-то, са помогнали на журналисти в опасност да бъдат преместени на сигурно място. Тези четири държави представляват една трета от бюджета на „Репортери без граници“, предназначен за подкрепа на журналистите по цял свят.

Афганските журналисти са особено уязвими. Класиран 118-и от 180 държави в Класацията за свободата на словото, създадена от „Репортери без граници“, Афканистан беше ударен от множество атентати от началото на годината. Единадесет журналисти са загинали от януари насам в различните части на конфликта. Една от основните мишени са жените журналисти, особено уязвими в държава, в която фундаменталистката пропаганда се прилага в множсетво региони в страната.

От март 2017 насам „Репортери без граници“ поддържа Център за защита на афганските жени журналисти или (CPAWJ), на който е съосновател. Този уникален по рода си център има за задача да подкрепя и опазва жените журналисти. Благодарение отчасти на моралната и финансовата подкрепа на „Репортери без граници“ центърът събра за първи път всички журналисти и кореспондентит на медии в страната, тоест 1741 души, от които 764 професионални журналисти. „Репортери без граници“ и центърът организираха съвместно лекции по самозащита за тях и препоръчаха на правителството и парламента да ги предпазват превантивно, особено в далечните провинции. Препоръчахме и създаването на харта за защита на жените журналисти в редакциите.

Бягства от войнта в Сирия и Йемен, които се намират съответно на 177-о и 167-о място в Световната класация за свободата на словото и които дават множество жертви сред малкото журналисти, които все още предават от зоната. От началото на годината в Сирия един професионален журналист, петима граждански журналисти и един сътрудник са убити в бомбардировки. В Йемен трима професионални журналисти и двама граждански журналисти са починали в първите шест месеца на 2018 г.

В тези две държави, истински черни дупки на информацията, множество журналисти нямат друг избор, изправени пред тази заплаха, и изоставят своята професия, дори бягат от държавата. За онези, на които се налага да избягат, „Репортери без граници“ предоставя специфична подкрепа, която цели да им позволи да бъдат на сигурно място или да отговорят на най-спешните си нужди по време на процеса на напускане на страната. Само за тях се отделят 20% от финансовата подкрепа на“Репортери без граници“ за 2018 г. Повече от три четвърти от грантовете са дарени на зоната на Средния изток и Северна Африка и засягат журналисти от тези два региона. Общо 15 сирийски журналисти и йеменски журналисти са получили грантове от началото на годината: шестима от тях са успели да се придвижат до безопасно място в друга държава, седем са получили подкрепа от първа необходимост, за да отговорят на най-спешните си нужди, докато са в изгнание, и двама други успяха да подсигурят медицинските си разходи, като сред тях е Ахмед Абделкадер, директор и основател на вестника Aïn Ala al-Watan. На 12 юни 2016 г. Ахмед Абделкадер преживя опит за убийство, за който пое отговорност „Ислямска държава“, в град Урфа, Югоизточна Турция. Уцелен в челюстта от множество изстрели, журналистът, който е жертва на загуба на слуха с лявото ухо, получи помощ от „Репортери без граници“, за да плати болничните си разходи. За да избегне продължаващата заплаха, „Репортери без граници“ му помогна да избяга в Истанбул за времето, докато молбата му за убежище бъде финализирана. Благоарение на подкрепата на „Репортери без граници“ той живее във Франция от октомври 2016 г.

И бягства от заплахите в другия край на света, в Мексико, на 147-о място в класацията на „Репортери без граници“, считана за най-опасната държава на американския континент за журналистите. През 2018 г. пет от тях са убити. 14 други са заплашени със смърт от началото на годината.

Алберто Ескорсиа е един от тях. Този журналист получи множество заплахи след работата си по разследване над „троловете“ в Мексико, които се целят в журналистите. „Репортери без граници“ успя да му осигури убежище извън страната. Има и директна помощ, която „Репортери без граници“ упражнява в други страни в Латинска Америка, за да помогне на журналистите и понякога на семействата им да избягат от заплахата. От 10 гранта, предназначени за зоната в първото шестмесечие, половината от тях са позволили релокализацията на двама бразилски журналисти, един мексикански, един хондураски и един колумбийски. Друга част позволи да се притечем на помощ на семейството на журналист от Никарагуа, Анхел Едуардо, убит на 22 април от куршум в главата докато прави директен репортаж на живо във Facebook Live.“

Полин Адес-Мевел

Отговорна за бюро Европейски съюз и Балкани,

„Репортери без граници“

 

Снимка: Палестинският журналист Ясер Муртаджа беше убит в южната част на ивицата Газа на 6 април тази година. [Reuters/Ibraheem Abu Mustaf]

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.