SHARE

На 23 август 1939 г. външните министри на СССР (Молотов) и на хитлеристка Германия (Рибентроп) подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави с три секретни протокола, с които определят сферите си на влияние в Източна Европа, който става известен като Пакта Молотов–Рибентроп. По-правилно е този договор да се нарича Договор Хитлер-Сталин, Московски договор, Съюзнически договор между Германия и СССР или дори да се използва истинското му име „Договор за дружба и [обща] граница [между СССР и Германия]“.

С този акт се разпалва необратимо Втората световна война и той става причината за гибелта на десетки милиони човешки същества. Първите жертви на този сговор срещу човечеството са Полша и прибалтийските държави. Пленените от Червената армия и разстреляни от службите на СССР полски офицери в Катин са от първите масови жертви на двамата диктатори.

Двайсет и трети август е Ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век. Официалното му наименование у нас е „Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им“. Решението е взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народно събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

Само в първите седмици след 9 септември 1944 в България жертвите на комунистическия терор са между 16 и 20 хиляди. Точната бройка на безследно изчезналите, изселените и убитите без съд и присъда или в скалъпени процеси след това не е известна и до днес.

В зловещата световна класация на сатрапите, избивали човешки същества, на първо място е Мао Цзедун с избитите от него 50 млн. китайци. Второто място е на Сталин – с избити 40 млн., третото е на Хитлер – с 20 млн. души, от които 6 млн. евреи (между тях са и евреите от Македония и Беломорието).

На 23 август 2017 г. не очаквайте първите ни държавни мъже да поднасят цветя на паметниците на жертвите на комунизма. В днешния ден те са заети да си почиват в резиденциите на бившите комунистически лидери, избивали и изселвали собствения си народ 45 години.

SHARE