SHARE

Невъзпитаните карикатуристи“ – Чавдар Николов от „Терминал 3“, Христо Комарницки и Алла и Чавдар Георгиеви, откриха „Арт председателството“ на България с изложба в галерия-книжарница „София прес“.

По случай българското председателство на Съвета на ЕС „родната публика ще има възможност да се наслади на повечето уникати от европейската политика като Туск, Юнкер, Меркел, Макрон, Мей, Курц и останалите“.

За да изпълнят девиза на „тази наслада“ – „Съединението прави силата“, карикатуристите ще покажат „грозотата на политиката“ в реплики на класически произведения на  Леонардо, Пикасо, Мунк, Ван Гог, Гоя и др.

Заповядайте!

Иначе днес се проведоха много откровено странни дебати с откровено липсващи аргументи и политическа цел.

Единият беше вотът на недоверие към правителството, от който премиерът и едноличен вожд на държавата Бойко Борисов отсъстваше – така неговото отсъствие се превърна в опорна точка за опозицията. Тя бе подкрепена от 30-ина симпатизанти на БСП пред парламента. Корнелия Нинова се опита да претендира за „моралното право“ да се бори с корупцията, без, разбира се, да спомене концентрацията на медийна власт в страната, казуса КТБ, проблемите в БНТ или протестите за Пирин.

След като едната държавна бурлеска свърши, дойде време за друга дискусия – тази за Конвенцията за превенция и борба с насилието срещу жените и домашното насилие.

Оказа се, че има „български разбирания“ за социалната роля на пола, които трябва да бъдат взети предвид. Важно в случая обаче е, че българските закони не криминализират психическото насилие, преследването, както и някои случаи на принудителни бракове например, обясни за пореден път най-съществената част омбудсманът Мая Манолова. Липсват и практически мерки – кризисните центрове са само 18 в страната с неголям капацитет за приемане на хора, няма и единен горещ телефон за пострадалите, предава „Дневник“.  Аргументите настрана, за финал по демократично професорът по социална педагогика Нели Петрова от Софийския университет бе посрещната с викове „У-у-у“ от залата, пълна с религиозни и политически представители на България. 

Завеса – долу.

Другите новини от деня – бившият шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров бе обвинен по обвинения за забранени финансови сделки за близо 6 млн.лв. и че не е декларирал други сделки за над 16 млн.лв. Съдиите оправдаха Вальо Топлото с аргумента, че тези деяния вече са декриминализирани. Делото продължи 10 години, а решението по него съвпада с излизането на Димитров от затвора. Бившият шеф на „Топлофикация“ има и две висящи дела за пране на пари и за длъжностно присвояване на близо 4,5 млн. лв., четем в „Дневник“.

Една новина, която не е новина – Цветан Василев все още не може да бъде редовно призован, затова очаквано делото за длъжностното присвояване от Корпоративна търговска банка (КТБ) беше отложено. Следващата дата, на която ще бъде направен трети опит за начало на процес, е през февруари, пише отново „Дневник“. 

Кабинетът е разпратил необявено официално предложение до организации, част от движението в защита на „Пирин“, което обаче няма правна стойност, тъй като понятията в него са неясни и на практика не разрешават проблемите, срещу които се борят протестиращите. От получения имейл не се разбира кой е вносител на проекта и кога се очаква той да бъде разгледан от Министерския съвет, нито се предлага обсъждането му с природозащитните организации. Не се разбира и дали се иска мнението им по въпроса. Повече четете тук. 

Независимото правосъдие да се свърже неразривно с получаването на еврофондовете – добра новина за Европа? Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова предлага страните от ЕС да преминават тест за независимостта на правосъдието като условие за достъп до еврофондове. Тя заяви, че е постигнато съгласие с ЕК относно разработване на идеи, които ще окуражават добре работещите правови държави за новите бюджети, които се планират за периода от 2021 г. нататък. Работата на Йоурова е част от голямата картина – подготвяне на нов седемгодишен бюджетен план, който ще се публикува през май. След напускането на Великобритания големите донори на средства – по-богатите западни държави, ще изискват ясни линии и критерии за разпределяне на субсидиите и съгласуване със стандартите на Европа. Повече предават от „Медиапул“ и Reuters.

Междувременно 67% от българите смятат, че по време на европредседателството партиите трябва да загърбят всички противоречия. 51% пък считат, че демокрацията в България е застрашена. Парадоксално обаче 60% не са солидарни с нито една от темите, заради които техни сънародници протестират. Едва 38% са готови да се солидаризират с някаква форма на протест – 2 милиона българи. 35% твърдят, че не са чули за материалите на западни медии, че България е корумпирана и бедна страна – 82% еднозначно се съгласяват с това твърдение. Специалисти казват, че този тип проучване показва обществен инстинкт по деликатни теми, като отговорите показват „дълбоко и трайно недоверие към политическия процес в страната“.

В Египет е арестуван бившият генерал и претендент за президентското място в изборите срещу Сиси. Египетските власти са заловили Сами Анан, като не му е разрешено да се състезава в президентските избори през март. Президентът Абдел Фатах ал-Сиси виждаше в Анан единствена заплаха за статуквото, тъй като преизбирането на Сиси е почти сигурно. Повече четете тук. 

Снимка: Константин Павлов-Комитата

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.