SHARE

Гръцкият парламент ратифицира договора със Скопие с мнозинство от едва седем гласа, което управляващата партия „Сириза“ осигури с помощта на независими депутати.

За споразумението гласуваха 153 депутати от 300-членния гръцки парламент. Против бяха 146, а един се въздържа.

С това окончателно десетилетният спор между Атина и Скопие приключи. Новото име ще бъде Република Северна Македония, като съответните конституционни промени в страната бяха приети от македонския парламент по-рано този месец.

Двете страни уреждат също така споровете си за историческото наследство на Македония, а Скопие се отказва в бъдеще да издига иредентистки претенции към Гърция.

От своя страна Гърция ще подкрепи и сътрудничи за членство на Скопие в Европейския съюз и НАТО.

Кралица Елизабет призова Великобритания да се стреми към съгласие

В момент, когато кризата с Брекзит се задълбочава, кралица Елизабет II призова Великобритания да се стреми към съгласие, съобщи Ройтерс.

В реч в Женския институт в Норфък кралицата призова британците да мислят за най-важното в една ситуация и за основните ѝ последици. Така Елизабет II косвено се обърна към политическата класа, която трябва да намери решение на кризата, объркала инвеститорите и съюзниците на Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Датата на Брекзит наближава, а Великобритания е затънала в най-дълбоката си политическа криза от половин век, чиито основни въпроси са как и дали да напусне европейския проект, към който се присъедини през 1973 г.

Въпреки че 92-годишната кралица изрично не спомена в речта си Брекзит, тя изтъкна, че всяко поколение се сблъсква с нови предизвикателства и възможности.

„Докато търсим нови отговори в съвременната епоха, аз предпочитам стари и изпитани рецепти, като това да говорим добре един за друг, да уважаваме различните гледни точки, да търсим заедно съгласието и никога да не преставаме да виждаме по-общата картина“, отбеляза Елизабет II.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева формулира в петък подробна, но не напълно ясна позиция за случващото се във Венецуела. Подобно е и поведението на Европейския съюз, който досега не е обявил кой президент на страната смята за легитимен.

В сряда младият опозиционен лидер и председател на законния парламент на страната Хуан Гуайдо се обяви за легитимен държавен глава и бе признат за такъв не само от хилядите си поддръжници по улиците на столицата Каракас, но и от много правителства, включително на САЩ и на огромната част от страните в Латинска Америка. Русия и Китай очаквано подкрепиха Мадуро.

„Призивът на България е за ненасилие, успокояване на ситуацията и за бърза демократизация във Венецуела“, заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че държавата няма устойчива политика за интеграция на ромите. Причината за това било, че интеграцията е „както масата – има 4 крака и ако един от тях липсва – няма опора“. В случая четирите опори били образование, здравеопазване, жилищна политика и интеграция в пазара на труда.

„Положени са усилия, но резултатите са много различни от това, което очаква българското общество“, призна той по време на петъчния парламентарен контрол.

От думите му се разбра, че според него най-важната липсваща опора за интеграцията е жилищната политика и справянето с гетата. Неговата теза е, че интеграция на ромите няма да има, ако не бъде решен проблемът с незаконното строителство.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.