SHARE

Днес Европарламентът гласува спорната директива за авторското право. Международната АЕЖ дава гласност на притесненията относно влиянието й върху малките медии, независимите журналисти и блогърите. Препубликуваме без редакторска намеса позицията, изготвена от екипа на АЕЖ-България. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“:

Като професионална асоциация на журналистите ние разбираме и подкрепяме усилията на ЕС да гарантира по-добра защита на авторските и сродните му права в ерата на цифровите технологии, особено когато техните автори са журналисти. Ние напълно подкрепяме и разбираме търсенето на нова регулация, която ще гарантира, че творците – автори, журналисти, музиканти или влогъри, както и издатели на новини ще получат адекватно възнаграждение за своята работа, която се използва и разпространява онлайн. Също така се съгласяваме, че в момента поради остарели правила за авторското право онлайн платформите и агрегаторите на новини печелят всички дивиденти, докато артистите, издателите на новини и журналистите виждат, че работата им се разпространява свободно, в най-добрия случай получавайки много малко възнаграждение за нея. Това затруднява творците и медийните професионалисти да печелят прилично.

Подкрепяме намерението на проекта, както е посочено от Европейския парламент, да задължим гигантските интернет платформи и агрегатори на новини да плащат на създателите на съдържание. Също така разбираме, че проектът за директива не е насочен към обикновения потребител. Въпреки това ние сме загрижени, че проектът за директива ще засегне не само големите онлайн платформи и агрегатори на новини като YouTube, Google News или Facebook, но и малки стартиращи медии, независими журналисти и блогъри. Нашата загриженост е дали предложената директива относно авторското право на цифровия пазар и по-специално членове 11 и 13 са най-доброто регулаторно решение, което Европейският съюз може да намери. Все още има силни гласове против приемането на директивата и срещу тези членове, които се очаква да имат противоречиво въздействие. Считаме, че съветът, парламентът и държавите членки трябва да бъдат особено внимателни, за да предоставят достатъчно гаранции за свободата на изразяване.

През последните няколко години сме свидетели на интензивни законодателни мерки за регулиране на медиите, журналистите и самия интернет. Ние обаче сме особено обезпокоени, че всички тези нови законодателни актове едновременно засягат свободата на изразяване и свободата на медиите и журналистите.

Освен това новата Директива за авторското право не предвижда достатъчно изключения и гаранции, особено и по-специално за услуги, управлявани от физически лица, малки предприятия или с нестопанска цел, което включва всякакви блогове или уебсайтове. Ние се притесняваме, че новите отношения, които биха били наложени със законодателството, биха могли да засегнат малките и независими медии в някои части на ЕС, където медиите срещат проблеми, свързани с политическия и бизнес модел в сектора. Бихме искали да призовем съответните страни да вземат под внимание интересите на малките медии и независимите журналисти, както и интересите на големите корпоративни медии и издателства във всички държави членки, както и на издателства и медии.

Освен това подчертаваме, че ако законодателството на ЕС, и по-специално член 11 от Директивата за авторското право, се основава на предишния опит на подобно национално законодателство в Германия, то то не даде задоволителни резултати. При приемането на новата Директива за авторското право законодателите трябва да гарантират най-важното и първостепенното – основните права пред частните интереси. Това е самото ядро на Европейския съюз и европейския проект, което не подлежи на договаряне и се запазва във всеки законодателен акт.

Ето защо смятаме, че директивата трябва да отговаря на необходимото равнище на гаранции за свободата на изразяване и да осигурява справедлив баланс на правата. AEJ International призовава съответните страни да продължат работата си по предоставяне на безспорни и ясни версии на тези разпоредби.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.