SHARE

„Столичната община предупрежава: Дишането сериозно вреди на вашето здраве“ – това е само едно от посланията, които тази сутрин нашият екип заедно с артиста Ивайло Христов закачи на някои от най-знаковите паметници в София.

Целта ни е отново да насочим вниманието към опасния проблем със замърсяването, чиито жертви са над 700 души годишно само в столицата. През изминалия уикенд фините прахови частици достигнаха отново пикови стойности от над 400μg/m3, а общината си прави оглушки.

Настояваме цялата администрация и лично кметът Йорданка Фандъкова да се ангажират с проблема и да предприемат бързи, конкретни и категорични действия. Очакваме Столичната община да изиска от държавата промени в данъчната система, позволяващи на общините да поощряват икономичните и по-малко замърсяващите автомобили; тотална приоритизация и модернизация на градския транспорт, както и неговото безплатно ползване в дните с пиково замърсяване.

Също така настояваме за поетапно превръщане на центъра в пешеходна зона, за повече велоалеи, преомисляне на политиката за енергийни помощи и много по-често миене на улиците, включително и вътрешнокварталните. Г-жо кмет, досегашните „мерки“, които предприемате, очевидно са проформа и без някакви #ВидимиРезултати. Вие и вашата безпомощна администрация сте лично отговорни и за жертвите на замърсяването и за влошеното качество на живот в София.

Престанете да игнорирате проблема и да се оправдавате по медиите едва когато някой журналист ви притисне. Време е за действие сега, защото утре може и да е късно.

#СпасиСофия #ДишаМиСе #ОСТАВКА

spasi_sofia_1spasi_sofia_2spasi_sofia_3spasi_sofia_4spasi_sofia_5spasi_sofia_6spasi_sofia_7*Текстът е препубликуван от фейсбук страницата на „Спаси София“ с разрешението на инициативата.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.