SHARE

Първият тур на френските избори мина и всички сега очакват финалния сблъсък между Макрон и Льо Пен – който ще има последствия далеч отвъд пределите на Франция.

Междувременно обаче се появиха резултатите от първия тур на президентските избори и  по-специално тези от Париж.

Подкрепата за евроскептичната Марин льо Пен не идва от големите градове, но е впечатляваща разликата между нея и останалите кандидати във френската столица.

Само 53 хил. души от 1,3 млн. имащи право на глас са дали вота си за нея, или 4,99%.

Ако всички бяха парижани, Льо Пен не просто нямаше да стигне до втория тур, но тя щеше да е пета, последна от кандидатите на основните формации в страната.

Не всички са парижани обаче. В една от областите с най-голяма безработица Ен – Марин льо Пен не просто е първа, но и събира над една трета от вота – 35,67%, или 103 хил. души.

Всъщност от 10-те области с най-висока безработица Льо Пен печели девет от тях. Най-силната подкрепа за нея идва от Средиземноморска Франция, където безработицата е над 10% и от бедните индустриални региони в страната.

От друга страна, регионите с най-висок образователен ценз и най-много души наети в дигиталния сектор са гласували за Еманюел Макрон.

Решението за борба с популизма има общо с причините за неговото надигане. Регионите с големи социални проблеми са избрали Льо Пен. Там, където се развиват съвременните сектори на икономиката и има значителен дял на високо образовани – Льо Пен дори не е сред основните претенденти.

Ако всички бяха “парижани”, Льо Пен нямаше да съществува.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.