SHARE

“Преди да бъде сграда, Сорбоната бе идея – съградена от учени и мислители“, започна речта си за бъдещето на Европа френския президент Еманюел Макрон

„Европа също е идея – водена от визионери и оптимисти. Европа единствено ще оцелее чрез идеята за себе си – форматът ще се промени, но идеята остава.”

Макрон представи своята визия за бъдещето на Европейския съюз и еврозоната в основополагащата си реч в голямата аула на Сорбоната, Париж. Предложенията му бяха разделени на шест „ключа“ към преосноваването на Европа.

I. Сигурност

Създаване на обща стратегическа култура – трябва да приемем в националните армии войници от цяла Европа. Обща доктрина, обща интервенционна политика и общо взимане на решение за действия.

Европейска разузнавателна академия за обучение и споделяне на информация.

Създаване на позиция на европейски прокурор срещу тероризма.

Европейски отряди срещу бедствията от глобалното затопляне.

II. Имиграция

Създаване на европейска брегова и гранична полиция, единна политика за приемане на имигранти и обща система за интеграция на бежанците.

Не може само няколко страни да приемат бремето на бежанците, заяви президентът.

III. Външна политика

Трябва да имаме дългосрочна визия. Дори най-силните огради няма как да спрат имиграцията, а само дългосрочните политики към страните, от които идва имиграцията.

Северна Африка трябва да бъде стратегически партньор на ЕС и да помогнем на страните в тяхното развитие.

Въвеждане на данък върху финансовите транзакции.

IV. Екология и земеделие

Въвеждане на европейски въглероден данък и данък за внос в ЕС на въглеродни горива.

Интегриране на европейския енергиен пазар по отношение на възобновяемите източници.

Европейска програма за подкрепата на зелените коли и зелената енергия.

Истината е, че общата ни земеделска политика не защитава фермерите. Политиката не може да бъде още един слой бюрокрация за производителите.

Реформиране на земеделската политика – с по-малко бюрокрация и повече защити от страни извън ЕС.

Трябва ни европейска агенция за борба с измамите в качеството на продуктите. Трябва да се сложи край на двойните стандарти.

 

V. Дигитализацията

Създаване на истински, завършен единен цифров пазар.

Създаване на европейска агенция за иновациите.

VI. Финанси и монетарна политика

Създаване на европейски фонд, който да намали риска от изпадане в несъстоятелност на отделните държави членки. „Не става въпрос да опрощаваме стари дългове“, подчерта Макрон, едно от основните притеснения на Германия.

Създаване на финансов министър за еврозоната и общ бюджет за еврозоната (политика, срещу която е против председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който иска общ икономически и финансов министър за целия ЕС).

Макрон призова Европа да приеме стъпки за данъчно и социално сближаване, особено по отношение на корпоративните данъци. Ако Европа има обща система от данъчни ставки върху корпоративния данък, „това ще отвори пътя за структурни фондове“.

В речта си френският президент също така постави акцент на това как Европа постепенно се е интегрирала през годините и ние не може да губим постигнатото дотук.

„Когато това, което наричаме Източна Европа – от Полша до България, които се присъединиха едно поколение по-късно, за тях това също бе надежда.“

През тези години са се променили и предизвикателствата пред Стария континент. „Европа се разрасна през годините. Сигурността не бе проблем, тъй като ни защищаваха САЩ.“

„Опасните идеи на миналото отново се надигат и те експлоатират истинските страхове на хората. Задълго ние ги игнорирахме и бяхме уверени, че миналото няма да се върне. Приемахме европейския проект за даденост.“

Единственият път, който е към по-светло бъдеще – е преосноваването на „суверенна, демократична и обединена Европа“.

„Нашата Европа е твърде неефективна и бавна днес. Само Европа може да съществува и е нужно да съграждаме Европа. Време е да спрем да си губим времето в европейска гражданска война на думи“, заяви френският президент.

 

Макрон бе избран с мандат да реформира кардинално Европейския съюз и заедно с канцлера Ангела Меркел се разбраха да създадат нова позиция на европейски министър на финансите и икономиката. Остават различия по отношение на това какви да са правомощията на този министър, както и дали еврозоната да има отделен бюджет и парламент – позиции, с които председателят на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер е напълно против.

От своя страна Меркел изрази готовност да бъде направена реформа на ЕС и еврозоната, но преди изборите избягваше да влиза в конкретика. Нейните потенциални коалиционни партньори, либералите и Зелените, са разделени по въпроса, като либералите са противници на радикално засилване на правомощията на ЕС, а Зелените ги подкрепят.

Как този въпрос ще бъде разрешен в Берлин предстои да видим в преговорите, които Меркел ще проведе със своите коалиционни партньори.

Точно за това и речта на Макрон днес идва в ключов момент, за да бъде разбрана позицията на Франция.

„На моменти може хаосът да е печелил, но винаги цивилизацията триумфира!”, заяви президентът.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.