SHARE

Сценарият е толкова познат, че вероятно вече е скучен за разказване – опозиционерът и противник на Путин за изборите догодина Алексей Навални е на път за първата от няколко планирани демонстрации в руски градове. Едва излязъл, го причаква автомобил, от който излизат няколко служители на реда. И така, както Навални сам се шегува, „опасният престъпник е заловен“, а от вътрешно министерство обявиха, че са му повдигнати обвинения за нарушаване на процедурата по организиране на публични събития. 30 дни зад решетките – старата песен на нов глас

Навални и полицията играят на котка и мишка, като активистът не успя да отиде на протестите през юни, а за ареста ви разказахме подробно по време на проследяването на събитията.

„Навални е най-активният, най-разпознаваемият и като че ли най-перспективният от всички опоненти на режима на Владимир Путин.

Единствен той ясно заявява желанието си да бъде избран на президентския пост, като се старае всячески да убеди руснаците в очевидното – на власт в страната е шайка от крадци и мошеници, която граби къде каквото свари и която използва целия държавен апарат и сервилните медии да държи гражданите в неведение и да отклонява вниманието им към други проблеми.

Години наред Навални публикува в интернет множество впечатляващи журналистически разследвания за някои от най-влиятелните политически фигури в Руската федерация, с които, освен че разобличава властващата върхушка, той непрекъснато доказва, че е истинска алтернатива на властта и че е готов да работи в интерес на гражданите.“

И това му коства скъпо. Преди няколко месеца например в лицето му бе хвърлена зелена течност, която предизвика възпаление на окото му и се наложи операция. Този път Навални се е разминал тънко, а от ареста както винаги той призова подкрепящите го да излязат въпреки всичко. Играта обаче продължи – властите забраниха събитието и предупредиха, по стар навик, че не е препоръчително гражданите да присъстват.

Обращение к жителям Нижнего Новгорода, где сегодня должна была пройти встреча со мной. Но её так испугались, что утром меня задержали в собственном подъезде. Друзья, извините пожалуйста, что не смогу приехать, но вы всё равно приходите. Какая разница: есть я на митинге или нет меня? Всё и так понятно. Приходите ради принципа и в знак протеста против той тупости, маразма и деградации, которые овладели нашей страной. Площадь Маркина, 18-00. Кто из Нижнего – помогите распространить пожалуйста. #нижнийновгород #Навальный2018

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

В четвъртък общината в Нижни Новогород, където се предполагаше, че ще се появи Навални, обяви културно и спортно мероприятие на същия площад, където Навални трябваше да държи реч. Може би е важно да споменем, че Кремъл отдавна забрани на Навални да се кандидатира след изфабрикуван процес срещу него – но той така или иначе се среща с хора, продължава да прави разследванията си и планира, въпреки всичко, да се бори до последно.

 

Кремъл се опитва да маргинализира опозицията, но въпреки това Навални отвори десетки офиси в страната, мобилизира доброволци и активно говори с руснаците на терен за случващото се в страната. И всичко това на фона на невероятно напрежение – в петък директорът на кампанията на Навални също бе арестуван заедно с двама доброволци. Поне половин дузина руски градове са забранили на Навални да провежда събития на тяхна територия. Заместник-губернаторът на Санкт Петербурк заяви, че в никакъв случая няма да позволи на Навални да говори в града, където предстои митинг през октомври. Натискът е постоянен. 

На базата на какво се забранява свободата на изразяване на Алексей Навални в една толкова демократична Русия? В един от случаите, без да се шегуваме – тъй като жълтото пате, символ на аферите на Дмитрий Медведев, е „символ на преврати, революции и опит за нелегално сваляне на властта“, създадено от западните сили за разузнаване.

 

Битката продължава.

Снимка: Politico

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.