SHARE

На Балканите дори през типично сухия откъм новини декември всичко ври и кипи. Дни преди изборите в Македония в страната се говори за убийство на политически опоненти. Съседна Гърция е завладяна от национална стачка, блокирала повечето обществени услуги, а Турция ратифицира споразумението за изграждане на “Турски поток”.

Турция ратифицира споразумението „Турски поток“

Анкара окончателно прие договора с Русия за изграждане на газопровода „Турски поток” и сега се очаква същото да направи и Москва. Проектът предвижда газопроводът да минава по черноморското дъно до европейската част на Турция. Дължината на морския участък е около 910 км, а на сухопътния – 180 км, а стойността на проекта е предвидена за 11,4 млрд. евро.

След като договорът бе ратифициран, турският премиер Бинали Йълдъръм се отправи за Русия, където се срещна с президента Путин. Това е първото работно посещение на Йълдъръм в Москва, откакто зае премиерския пост по-рано тази година. Путин заяви, че се надява тази среща да бъде в основата на бъдеща среща между него и Ердоган, както че двете страни трябва да предприемат бързи действия за засилване на двустранния стокообмен, който бележи спад през последната година, предава Ройтерс.

Междувременно турското външно министерство привика немския посланик Мартин Ердман, за да даде обяснение защо зам.-председателят на турския парламент е бил временно задържан на международното летище в Кьолн заради проблем с паспорта.

По този повод се изказа и Ердоган. „Приемате и приютявате терористи, но заместник-председателят на тази страна трябва да чака с часове на летището. Не трябва ли да направим същото?“, предава думите му агенция “Фокус”. „Турция ще трябва да отвърне на удара, ако срещу участващите полицаи не бъдат предприети необходимите мерки“, категоричен бе турският президент.

Комисията по международни отношения на САЩ одобри приемането на Черна гора в НАТО

Сенаторите от Комисията по международни отношения единодушно одобриха протокола за приемане на Черна гора в НАТО и остава Сенатът да направи същото в идните дни, след което президентът да подпише протокола. Така САЩ ще станат 15-ата държава, ратифицирала приемането на Подгорица (29-ата членка на алианса).

На присъединяването на страната яростно се противопоставя Русия, проруската партия в Черна гора – Демократичен фронт, която обяви, че ще започне протести с цел свалянето на правителството от власт.

Косово се притеснява от сръбски сепаратизъм

В началото на седмицата се надигнаха притеснения в страната, че изгражданата  двуметрова стена от около река Ибер в Митровица може да доведе до оттделяне на северната част на Косово, тъй като там значителна част от населението е противник на косовската независимост. Поради това в четвъртък правителството спря строежа на стената, като обяви, че той е незаконен.

Идеята за стена около Митровица е от началото на десетилетието. В Северно Косово, където е разпожен градът, населението е предимно сръбско и един от първоначалните планове в борбата за независимост на Косово бе този регион да остане част от Сърбия. През годините проектът за стена се е повдигал на няколко пъти, но винаги е бил спиран от косовското правителство.

Общонационална стачка тресе Гърция

Най-големият синдикат в страната обяви 24-часова национална стачка в четвъртък. Причината за недоволството са реформите на трудовото законодателство и повишаването на данъците, които правителството на Алексис Ципрас иска да проведе.

Стачката засегна работата на обществения транспорт, държавните училища, фериботите, железниците и държавната администрация, предава “Екатимерини”, като уточнява, че болничните заведения са продължили да работят с авариен персонал. В столицата се събраха над седем хиляди демонстранти.

Друг протест в страната от вторник прерасна в насилие, след като протестиращи обстрелваха със запалителни бомби и пиротехника органите на реда. Това се случи по повод мирно шествие, на което взеха участие около 1500 души в памет на загиналото непълнолетно момче Александрос Григоропулос при сблъсъци с полицията през 2008 г. Задържани са поне 18 души, предават гръцките власти.

Бившият президент на Кипър е поискал от Кремъл заем от милиарди

Димитрис Христофиас, президент на Република Кипър (2008 – 2013), призна пред гръцката „Скай“, че е поискал заем от Владимир Путин в размер от пет до седем милиарда евро, предава “Фокус”.

„Настоятелно и многократно съм искал от руския президент Путин да предостави заем от седем милиарда евро за Кипър, т.е. между пет и седем милиарда евро, за да преодолеем кризата. В телефонен разговор с него му казах, че ние, които се борим за правата на работниците, сега сме обречени да направим обратното и да задлъжнеем, а това никога не съм го искал“, обяснява Христофиас и допълва, че „Путин не го направи и мисля, че сгреши, защото не искаше да се конфронтира с ЕС, но в крайна сметка той влезе в конфликт с ЕС и на Русия й бяха наложени наказателни мерки“, предава думите му агенция.

Бившият президент също така отбелязва, че гръцкият премиер Ципрас е знаел за поискания заем.

Предизборно в Македония се плашат с убийство на политически опоненти

Остават броени дни до изборите в Македония. Но до 11 декември спектакълът става все по-зрелищен и балкански. На предизборен митинг лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски заяви, че ако борците за свобода от XIX и XX в. днес бяха живи, те биха убили основния му политически опонент – Зоран Заев, лидер на социалдемократите.

“Ако Делчев бе жив днес [естествено, става въпрос за македонеца Гоце Делчев], Заев нямаше да може да му каже дори здравей. Той щеше да бъде поръчан на Кьосето [Андон Кьосето от ВМРО, участвал в няколко убийства], за да се приключи с неговата история”, са били думите на Груевски, предава Balkan Insight.

Думите му бяха отговор на коментар на Зоран Заев отпреди дни, че Груевски е нарушил всички принципи на Гоце Делчев. С наближаването на изборите в кампанията все повече се говори за история и национални герои (от Александър Македонски до Гоце Делчев) и все по-малко за политики и реформи.

SHARE