SHARE

Днес новината е, че излезе нов трейлър на Star Wars: Rogue One, който ще излезе по кината на 16 декември 2016 г.

Междувременно от Русия не се готвят за междузвездни войни (защото нямат достатъчно пари за такива инициативи), но обявиха, че ще започнат военни обучения в Черно море, за да се защитят от “терористичните атаки” от Украйна. Според посланика на Украйна в ООН Володимир Йелченко, Русия е разположила повече от 40’000 военни на п-ов Крим. Също така днес руското министерство на отбраната обяви, че ще разположи на полуострова противоракетната система S-400.

Другата новина от Русия е, че Путин освободи от длъжност началник-кабинета на президента Сергей Иванов като от Кремъл не посочават конкретна причина за освобождението. На негово място е назначен досегашния зам-началник-кабинет Антон Вайно.

Говорейки си за диктатори, турските власти са издали заповед за задържането на футболиста Хакан Шюкюр. Разбира се, подозренията са, че и той както десетки хиляди съдии, учители и журналисти е замесен в неуспешния опит за преврат, който според Ердоган е организиран от Фетхулла Гюлен. Спортиста Шюкюр е бил депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В Тайланд серия от бомбени взривове са причинили смъртта на четирима души и за ранили още десетки други. Никоя групировка не е поела отговорност за атентата, но подозренията падат върху местни сепаратисти, предава Би Би Си.

 

От България първа новина е, че българските банки са преминали успешно стрес-тестовете, на които бяха подложени. Това е основното заключение от приключилия преглед на качеството на активите и стрес тестовете на банките, според гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев. Ако нямате с какво да си запълните лятната почивка можете да намерите видео на неговото изявление в YouTube (само 5 минути е!).

Основният проверяван показател – предава в-к “Капитал – адекватността на базовия капитал от първи ред, остава далеч над този при европейските банки дори при на най-тежките сценарий. Също така капиталовата адекватност на всяка една от институциите след AQR е над минималните регулаторни изисквания и няма необходимост от ползване на публични средства за подкрепа на сектора, предават от вестника.

Въпросните стрес-тестове бяха едно от условията, за да започнат преговорите между България и ЕС за приемане на страната в банковия съюз на ЕС.

Друга новина от деня е, че Съюзът на съдиите в България публикува отворено писмо, в което изразява притеснението си за събитията след случая, при който турският гражданин Фарук Бекташ уби двама мотористи. И създалото се недоволство и критики към съдията, постановил „домашен арест“.

„Причастни сме към болката на близките на жертвите и на пострадалите от пътно-транспортни произшествия. И като граждани, и като съдии, разглеждащи ежедневно дела за такива инциденти, изразяваме и загрижеността си от големия брой произшествия, при които вследствие нарушаването на правилата за движение по пътищата от различни участници в движението се засягат животът и здравето на други водачи, пътници в превозни средства или пешеходци. В този смисъл изразяваме подкрепа към всяка инициатива, която е насочена към повишаване на загрижеността на обществото към „войната на пътя“. Неоспоримо е, че една от основните причини за това явление е проявяваната агресия и нетърпимост към останалите. Изразяваме безпокойствието си, че по също такъв агресивен начин се коментира личността и постановен съдебен акт от съдията от Софийския окръжен съд Недялка Николова.

Не можем да коментираме съществото на същия съдебен акт, но намираме за необходимо да разясним, че с него е била взета подлежаща на контрол от органите на МВР мярка за неотклонение. Законът е възложил също на изпълнителната власт и осигуряването на необходимите технически средства за наблюдение на лицата с взета мярка за неотклонение „домашен арест“. Не може да бъде вменено на съда и обезпечаването на прилагането на забраната за напускане на границите на страната. Важно е да се отбележи, че мярката за неотклонение не е и не може да играе ролята на предварително наказание. Не бива да пропускаме и обичайната практика на съда относно мерките за неотклонение на обвиняемите по дела от този вид, включително спрямо управлявали мотоциклети. Обичайно задържането под стража в случаи на причиняване на ПТП по непредпазливост се взема в редки случаи и то, ако от доказателствата по делото е изводим риск с висока степен от укриване или извършване на престъпление от обвиняемия. Ако няма подобна опасност, се взема по-лека мярка за неотклонение, а ако изобщо няма опасност от укриване или от извършване на престъпление, мярка за неотклонение не се определя изобщо. В случая съдът е преценил, че има опасност от укриване и е определил втората по тежест мярка за неотклонение. По правило тя представлява сериозно ограничение, защото обвиняемият не може да напуска дома си без разрешение от съответния орган. Тази мярка е ефективно средство във всички правови държави, защото спазването й неутрализира в достатъчна степен риска от укриване.” се казва в позицията на ССБ.

13935081_1012570588858737_8575497758984246705_nИ нека не забравяме, че днес министър-председателят проведе култово интервю за “Нова телевизия”. „Разбира се, че спазваме върховенството на закона! Казал съм на Бъчварова всички там наредби, ако трябва да ги променим…“ е само част от неособено демократичните и съобразени правовия ред реплики на Борисов. От целият спектакъл, Ройтерс са разбрали едно – АЕЦ “Белене” ще бъде възобновено и в проекта ще участват и частни инвеститори.

*На снимките: Дарт Вейдър от „Междузвездни войни Епизод V: Империята отвръща на удара“, а на втората снимка граждани протестират пред „Нова телевизия“ срещу действията на правителството за експулсирането на Бююк – с други думи „Нова надежда“

**За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Би Би Си, Ройтерс, Дневник и Медиапул.

SHARE