SHARE

България ще е страната най-дълго нямала еврокомисар, а Румен Радев и Жан-Клод Юнкер са се опитали след срещата си да избегнат чуждестранни журналисти и да присъстват само български. 

Междувременно страната ни постига технологичен напредък в областта на бионичните лапи за котки, а Мис Вселена България подарява роклята си на абитуриента от Филипините, с което влиза в световните медии. 

Не на последно място, Христо Явашев-Кристо обяви, че се отказва от проекта си „Над реката“ в САЩ в знак на протест срещу Доналд Тръмп. 

България ще постави рекорд без комисар пише EurActiv. 

“Българското служебно правителство няма да номинира комисар, който да замени Кристалина Георгиева, което означава, че нейната позиция няма да бъде запълнена преди месец май”, пише изданието.

След срещата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с българския президент Румен Радев на брюкселските журналисти е било дадено само шестминутно предизвестие за пресконференцията, предава изданието, което е станало причина на нея да присъстват само български журналисти. “Причината, както разбирa EurActiv, е, че Юнкер е искал да избегне въпроси за мюсюлманската забрана на Доналд Тръмп.”

Впоследствие комисията отрече да е имало “теория на конспирацията”, а просто двамата президенти са решили пресконференцията да се проведе незабавно след срещата. От нея станало и ясно, че страната ни няма да излъчи еврокомисар преди парламентарните избори. “Юнкер също така заяви, че иска жена за следващ български комисар.”

“Ако България остане без комисар до май, това ще постави нов рекорд”, пише изданието. “Страната е без комисар от 31 декември. EurActiv научи, че това е първият път, в който на страната не е било предадено предварително копие на доклада за сътрудничество и проверка, защото този път е нямало български комисар, който да го получи.”

От изданието питат председателя на ЕК защо страната ни трябва да номинира жена за комисар, при положение че тя никога не е издигала кандидатурата на мъж и Юнкер шеговито заявил: “Ами трябва да следвате традицията си”.

“Разрастващият се съюз на Путин в Европа” е статия в TRT World, коментираща увеличаването на приятелски настроените ключови политици на континента. Във Франция това е кандидатът на републиканците за президент Франсоа Фийон, в Германия  това е вицеканцлерът Зигмар Габриел, в Чехия – президентът Милош Земан, в Унгария – премиерът Виктор Орбан, в Словакия – премиерът Роберт Фико, в Гърция Алексис Ципрас, в Молдова – президентът Игор Додон, в Сърбия – президентаътТомислав Николич, и т.н и т.н, докато не стигнем до България и президента Румен Радев. 

“Докато препотвърждава значението на членството на България в НАТО, той призовава за “повече диалог” с руския си колега Владимир Путин и изразява опозиция към санкциите на ЕС към Москва. “Да бъдеш проевропеец не значи да си антируснак, заявява Радев”, пише изданието, което слага в кръга на русофилите българския президент.

“България прави изобретателска стъпка с бионични лапи за котки”, предава агенция Франс прес 

“На две котки, изгубили си краката в инциденти, са поставени бионични лапи в операция, за която се твърди, че е първата в Европа след пионерството на Британия.”

Ветеринарния хирург Владислав Златинов “е първият ветеринар, който прилага ирландския невроортопедичен модел на хирурга Ноел Фицпатрик, чиято звезда изгрява през 2009 г., когато прави котката Оскар първия котарак с нови задни крака в Британия.

“Мис Вселена България става истинска фея кръстница, като дарява роклята си на дъщеря на самотна майка, бореща се да ѝ купи абитуриентска дреха”пише Daily Mail за Виолина Анчева, която дарява дизайнерската си рокля на Sherri Hill на филипинско семейство.

Анчева винаги е имала намерението да дари роклята си и публикува във фейсбук статус към желаещите да носят роклята. Стотици желаещи пишат на стената ѝ, докато най-накрая българката се спира на Исай Галано, която обяснява, че иска да даде роклята на 15-годишната си дъщеря си за абитуриентския ѝ бал. Новината е отразена в множество медии, сред които  филипинското издание на CNN и Business Insider.

Новината в множество от международните издания е, че артистът Христо Явашев-Кристо обяви, че се отказва от проекта си „Над реката“ в щата Колорадо в знак на протест срещу новия президент на САЩ Доналд Тръмп, който е и стопанин на земята. 

От New York Times пишат статия със заглавие “Кристо, Тръмп и най-големият протест в света на изкуството”

“Двайсет години неуморна работа и 15 милиона долара лични пари костваше на Кристо подготовката за гигантска публична инсталация в Колорадо, от която се очакваше да привлече хиляди туристи и да надмине с амбицията си „Портите“,  преобразили в оранжево Сентрал парк и направили от него и от съпругата му Жан-Клод двама от най-обсъжданите творци на поколението си.”

Тази седмица обаче Кристо спря проекта “поради собствеността на земята. Тя е федерална собственост и има нов спопанин, с когото Кристо не би искал да има нищо общо: президентът Тръмп”.

„Идвам от комунистическа страна“, разказа 81-годишният художник, роден като Христо Владимиров Явашев, емигрирал с жена си Жан-Клод в Ню Йорк през 1964 г., а малко по-късно станал и американски гражданин през 1973 г. „Използвам собствените си пари, собствената си работа и собствените си планове, тъй като предпочитам да съм напълно свободен. В момента федералното правителство е стопанинът на тази земя. То я притежава. Аз не бих могъл да работя по проект, който би облагодетелствал този стопанин.“

Когато беше помолен да разясни мнението си за новия американски президент, той беше лаконичен: „Решението говори само за себе си“, и добави: „Моят процес на взимане на решения, като и на много други хора, се базираше върху предположението, че Тръмп никога не би бил избран на този пост.”

От The Atlantic допълват: „Като се отмята от “Над реката”, Кристо не само спира проекта. Той се оттегля от битката, направила работата на артиста толкова завладяваща. За почти век и половина той и Жан-Клод провеждаха стотици, ако не и хиляди часове на изслушвания, редакционни статии и публични речи за смисъла на изкуството. Според двойката общественият дебат е жизненоважен за изкуството – много повече от инсталациите сами по себе си, които винаги са изработени от индустриални материали и никога не издържат повече от две седмици.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.