SHARE

Дебатът в Европейският парламент днес понатежа от символика – и добра, и лоша.

Невъзможността да чуем голяма част от изказванията се превърна в метафора за нарушената чуваемост Брюксел – България. Чуват ни, ама отдалече, с ехо и пращене, и понякога направо като „развален телефон“.

Фактът, че Radan Kanev, който свика дебата заедно с Елена Йончева, не бе допуснат да се изкаже, ви казва всичко, което бихте искали да знаете за състоянието на ЕНП в този момент. Кръгова отбрана до горчивия край.

И все пак, и Вера Йоурова, и Дидие Рейндерс присъстваха. Това е значим жест от страна на Европейската комисия, с който показва, че България вече е важна – и черна – точка в дневния ред на институцията.

Това е и истинското постижение на протеста на почтените български граждани. То остана непомрачено от опитите на евродепутати от ГЕРБ да разиграят „Многострадална Геновева“ в ефир [да не говорим за панаирджийската версия на Тибалт и Меркуцио в изпълнение на Джамбазки и Кючук].

Прочее, Йоурова и Рейндерс не само присъстваха, но и казаха сериозни неща.

Рейндерс, еврокомисарят по правосъдието, обобщи ситуацията в България така: „Много думи, много документи, но няма дела.“ И се закани, че спрямо България Комисията е готова да използва всички налични инструменти за контрол.

Йоурова, заместник-председател на ЕК, натърти:

„Ще запазим механизма [за мониторинг], защото българският народ проявява значителен интерес да той продължи – защото българите нямат доверие [на властите в България] и отправиха към нас посланието: продължете да следите какво се върши в България. Важно е да следваме поетия път.“

А сред обичайните заподозрени – при очаквано силни включвания от Зелените – призът за най-въздействащо обобщение на мисията на ЕС за пореден път отнася румънската евродепутатка от „Обнови Европа“ Рамона Стругариу.

След като изтъкна, че в момента определени хора, с помощта на европейските субсидии, поддържат здрава мрежа от съзаклятници, които „злоупотребяват с демокрацията“ у нас, тя определи ролята на ЕС в тази битка така: „Нашият глас трябва да направи така, че да стане ясна разликата между една страна заложница и един свободен народ.“

…Пак много шум за нищо, ще кажете.

Но един ден ще бъде за нещо.
Винаги така става.

#ОСТАВКА

Препубликувано от Фейсбук

SHARE
Редактор в юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, публикуван в The Economist и Еuronews. Преводач и криминолог, сътрудник на Института за европейски политики. Живее в Оксфорд.