SHARE

От Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение

Това, което се случва в енергетиката е наистина потрес, и то далеч не само заради това, че фирмите на Доган и Ковачки получават наготово стотици милиони. Че тровят гражданите като горят боклуците на Европа без да имат добра технология за това. И получават огромни субсидии за саждите, които произвеждат. А пък индустрията плаща рекордна за ЕС цена на тока.

Големият проблем е, че властта се стреми да стопира иновациите, динамичното развитие на отрасъла, навлизането на нови конкурентни играчи, които могат да сдъвчат и да изплюят нерентабилните мастодонти на олигархията за броени години. Енергетиката в света се развива изключително динамично, като цените на новите соларни и вятърни мощности вече са по-ниски от въглищата. Примерите са вече безброй.

Революцията на възобновяемата енергия в Европа и Латинска Америка

България трябва да отвори максимално пазара за силна конкуренция, която ще реформира сектора и дългосрочно ще намали цените и ще ни осигури независимост от големите доставчици.

Докато България възражда “Белене”, Гърция смята да строи по-мощни ВЕИ, които са четворно по-евтини

Вместо това властта иска да строи АЕЦ Белене, която би продавала по-скъп ток от каквото и да било друго. А Бойко Борисов се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. Може да коментира всякакви глуопотевини, но не и важните неща. Ролята хората да го смятат за тъп и затова да се измъква вечно, че не е знаел, явно му допада.

Нямаме нужда от премиер, който бяга от отговорност и обогатява олигархията.

Българската енергетика може да привлече милиарди частни инвестиции в нови мощности, във връзки на мрежата със съседите, в умни мрежи. Това ще даде огромен стимул за стартъпи и действащи компании да се превърнат в мотори на българската индустрия и ще повлияе не само на енергетиката, но и на транспорт, индустрия и икономиката като цяло. И на чистотата на въздуха разбира се. Можем да се превърнем в хъб за нови технологии, защото хората и ноу хауто ги имаме. Нямаме нормална среда за правене на бизнес, и трябва да кажем, че ЦАРЯТ Е ГОЛ. Той не просто разпределя ресурсите към близките си, но по този начин ограбва потенциала на държавата да просперира. За да могат няколко играча да държат монопола си, това значи хиляди други да бъдат с подрязани криле, да не могат да създават добавена стойност и работни места. И да търсят (успешно) реализация навън.
Не е проблем, че Доган и Ковачки ще получат нови сто милиона и тази година. Проблем е, че заради това други хора няма да инвестират милиард.

И вижте само какво се случва с големите активи през последните години. Излиза ЧЕЗ, влиза Доган (ТЕЦ Варна). Излизат шведите, Нова ТВ отива при Домусчиев (с помощта на КЗК, която изгони Петр Келнер). Това не са инвеститори, които ще докарат нови технологии и просперитет, а такива, които ще оглозгат каквото има. Средата за бизнес се влошава и това се дължи на властта. Добре, че сме част от голям пазар, за да може да имаме динамика в сектори, които са далеч от държавната намеса. Време е да пренесем това и върху силно подвластните на управлението отрасли като енергетиката.
Това може би са прекалено смели мечти, но други са ги реализирали, какво ни пречи и на нас? Да не сме по-глупави? Изобщо не сме!

Препубликувано от Фейсбук

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.