SHARE

През погледа на новите партньори

Миналата седмица АЕЦ “Белене” отново бе изваденd от гробището на мегаломанските ни проекти с Русия. Въпреки това, все още официалната позиция на страната е, че тя иска да продаде реактора, който бе предназначен за централата. Поради това миналата седмица половината министерски съвет, начело с Бойко Борисов, посети Иран на 11 и 12 юли. Освен разговорите за продажба на ядреното обурудване, обаче, на визитата са били обсъдени и планове за доставка на природен газ от Залива.

Професионалното издание Natural Gas Europe представя плановете на иранското правителство да разшири сътрудничеството си с България.

“Иран работи по списък от приоритетни проекти за следващите четири години, включително и изграждането на терминали за износ на втечнен природен газ от Персийския залив.”, пише изданието.

Една от най-вероятните възможностти за доставка на ирански газ е през терминала в Александруполис и газовия интерконектор Гърция-България. Изданието, обаче, посочва, че според експертите, нaй-лесния начин за доставка на газ до България е през Турция.

Според Михаил Корчемкин, собственик на консултантска агенция, ако Иран и България се свържат към съществуващите турски газови тръби, то “това ще е достатъчно до задоволи поне 50% от нуждите на българския пазар.”

След края на българската визита, се появяват публикации в иранските медии, че правителството им иска да закупи “реактор втора ръка от България”. Това принуждава ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи да заяви, че от иранското правителство са заинтересувани от закупуването на реактора, който бе предназначен за АЕЦ “Белене”, но той не е втора ръка.

“България има договор с руския Росатом за изграждане на два реактора, но прекрати проекта заради финансови проблеми. Българските власти сега искат да продадат неупотребеното оборудване на добра цена и ние разглеждаме въпроса.” се казва в изявление на Салехи, предадено от иранската частна новинарска агенция Mehr, и иранската държавна новинарска агенция Irna.

Тази седмица също така е отразенo и участието на президента Росен Плевнелиев на 11-ата Среща на държавните и правителствени ръководители на Азиатско-европейския форум (АСЕМ), който беше открит на 15 юли в столицата на Монголия Улан Батор. От Xinhuanet отразяват разговорите между Плевнелиев и премиерът на Китай Ли Къцян. Пекин е готов да засили сътрудничеството си с всички страни по света и усилията им за опазване на световния мир, стабилност и общ просперитет могат да бъдат подкрепени от България, е заявил Ли Къцян.

През погледа на “големите братя”

Руската пропаганда не си почива дори и през настъпилия летен сезон. От украинския сайт за разкриване на дезинформация StopFake използват родното русофилско образувание ПП – Атака и тяхно поредно вербално изплискване като основание да разпространят поредна измислица за управлението на страната.

Според пропагандата, България подкрепя създаването на автономна област на българите в Украйна. “Това идва само седмица след като бе разпространено, че и румънците са настоявали за автономия.” напомня сайтът.

Оказва се, в крайна сметка, че това не е искане на българското правителство, а на Светослав Пройнов, член на партия “Атака”, което, обаче, от руските медии пропускат да споменат. Но така (за пореден път) е разкрит моделът, чрез който функционира руската пропаганда. Някаква полуистина се използва като повод, за да бъде разпространена от определени руски медии с тяхната интерпретация. Това впоследствие се препечатва от определени украинските медии и всеки път историята се доукрасява. И така от една полуистина, крайният потребител получава октровенната лъжа, че България подкрепя създаването на автономни области в Украйна. Някой има ли съмнение, че въпросните медии са създадени именно с такава цел? Моделът е един и същ и се повтаря във всички бивши сателити на Русия. А някой има ли съмнение, че изказванията от подобни „партийни лидери“ се правят именно с цел тази цялата машина да сработи по описания по-горе начин?

През погледа на съседите и партньорите

Канада ще каже кога ще отпаднат визите за България и Румъния в началото на есента, предава EurActiv. По-рано тази година стана ясно, че двете страни ще блокират споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС, ако Отава не си спази обещанието за отпадане на визовия режим за румънци и българи.

В статията се припомня и приетият регламент No. 1289/2013, който задължава страните-членки да “реагират колективно” по визови въпроси, особено, когато случаят касае трети страни, които подлагат европейски граждани на различно третиране.

И докато ние искаме да отпадат визи, то други вече ни сравняват с Орбанова Унгария.

“Не трябва да ставаме нова Унгария или България”, казва сръбският директор на Центъра за защита и предоставяне на помощ на бежанци Радош Джурович, в сръбския в-к “Политика”. Според него, поведението на сръбските съседи е нехуманно. “Това е против нашите разбирания и не може да има никакви извинения.”

Изявлението идва, след като сръбският премиер Вучич взе решение да намали бежанския поток към страната. За целта той ще командирова допълнителни сили по границата с България, защото според него те не се охраняват добре и имигранти преминават на сръбска територия. Според Джурович това поведение е нехуманно: “Това е против нашите разбирания и не може да има никакви извинения.”

Израелското англоезично издание Times of Israel отразява поетото обещание от българска страна при посещението на израелския президент Реувен Ривлин за осъждане на атентаторите на летището в Бургас. Тъй като обвинените не могат да бъдат намерени, делото ще се води in absentia, съобщава изданието, а новината е отразена и от Bloomberg.

През погледа на туриста

Дейността на министър Ангелкова за реклама на българския туризъм набира своите почитатели. Темата за българските вампири успя да изплува по случай летния сезон.

“Елате в България това лято и се насладете на недокоснататите ни плани, пястъчни плажове, исторически гледки и купища от вампирски тела. Това е съобщеснието за идното лято от българското Министерство на Туризма”

Така започва статия на CityLab, медия част от The Atlantic, в която се съобщава, че “понастоящем министерството промотира една от най-мъртвешките исторически останки: най-голямото “Погребение на Вампири” в света.”

Честно казано, дължим благодарностти на вампирите, защото ако не бяха те, сега министерството щеше да популяризира чудотворната фекална вода, с която половината правителство начело с премиера бе „помазано“.

И завършваме с прекрасната статия на New York Times за България и нашето черноморие.

“Когато за първи път стъпих на горещия пясък на българското черноморие и се вгледах в Черно море, си помислих “Това трябва да е океана!”, така започва пътеписа на Лукас Питърсън, в който той разказва за своите приключения из българските ширини.

Заради евтините самолетни билети за София и Пловдив той препоръчва на всеки да посети двата града. От там журналистът се е запътил към Бургас и морските курорти в страната. Впечатлен е от доста неща, особено от цените, хубавите плажове, храната и факта, че местата са заляти от история.

“Чудя се защо не посетих тази част на света по-рано?”, завършва статията.

SHARE