SHARE

Световните медии миналата седмица се занимаваха с една единствена новина – Brexit. Очаквано и погледът им към България бе пречупен през нея, но не можете и да се съмнявате, че ако когато нашата страната е засегната – то тя е спомената колоритно.

И Ванга е предрекла Брекзит

През изминалата седмица нееднократно от Терминал 3 припомнихме едни думи на Чърчил – „Неестественото и все по-бързо нарастване на слабоумните и умопобъркани социални групи, съчетано с постоянното намаляване на броя на пестеливите, енергични и качествени хора, представлява опасност за нацията и расата, която е невъзможно да бъде преувеличена.

Когато действителността напусне всички предели на разумното и цяла страна се завлече по пътя на популизма и безидейността, тогава липсата на рационално се запълва от врачки, предсказания и мистерия. Това състояние ни е добре познато в България – тук, отдавна истинската политика бе заменена с търсене на чудотворни води, легенди за вампири и сказания на врачки.

Но положението е ново за Великобритания. Сега, когато страната е в своя идеен колапс, разбира се, на пазара веднага се появи най-успешният продукт от България – Ванга.

„ШЕГУВАТЕ СЕ, НАЛИ? Наистина ли сляпата загадка, която предрече 11 септември също е предрекла Brexit… и е предположила, че ще последва ВОЙНА в Европа?“ е заглавието на тамошната версия на ПИК – в-к Sun, който е собственост на Рупърт Мърдок.

„Твърди се, че Баба има 85% успеваемост на предсказанията и дълго време е смятана в Русия за някакъв вид свръхестествена светица.“ Да, авторката на статията не си прави труда да види, че „Баба“ не е първо име, но прилежно е споменала високият процент на точни предсказания (горкият Бареков как се оказа в тези 15% за нас остава загадка) и, разбира се, че е почитана в бастиона на пропагандата – Русия.

Нали нямате съмнение, че„Баба“ е предрекла мюсюлманска инвазия, Брекзит и, че Европа ще спре да съществува до края на годината? Преди референдума, британският медиен регулатор осъди Sun, че манипулира обществеността със заглавието си на начална страница – „Кралицата подкрепа Brexit” след като от кралския дворец решиха да заведат дело срещу  таблоида. След референдума, очевидно, вече лъжите за кралицата не са достатъчни.  Положението е толкова зле, че трябват врачки.

Друго пророчество, намерило място в световните медии, е коментарът на Бойко Борисов, че „Ще останем България, Румъния и Гърция като се получи ефектът на доминото“. Ирландското издание The Journal класира изказването на българския премиер като третото най-добро за резултата от референдума, като го поставя дори над несвързаните изречения на Доналд Тръмп.  Предполагаме, това може да се отчете като повод за гордост.

Имигранти и радикален ислям

„Европейски паспорти са раздадени на 61‘000 имигранта извън ЕС от българското правителство“ е заглавие в британския Daily Star от 25 юни. Паспортите са били давани на македонци, молдовци и украинци и „критиците казват, че България използва статуса си на член на ЕС, за да колонизира своите съседни страни с милиони нови граждани“ (sic.)

От новите българи може да обърнем поглед към съмнителните влакове. От Greek Reporter предават, че на граничния пункт Промахон-Кулата е бил върнат гръцки влак по подозрения, че в него има имигранти. Българските гранични служби отказали да извършат проверка на влага, но им се чувало, че в него има хора.

От Balkan Insight отразяват новата забрана за проповядване на радикален ислям, която се обсъжда от Парламента. В заключението на статията се посочва фактът, че „няма информация за български гражданин, който да се е присъединил към ДАЕШ като чуждестранен борец.“

Но това никога не е спирало българския парламент да прави популизъм.

Jerusalem Post: В България навярно се обучават израелски пилоти

„Няма никакво съвпадение в това, че Нетаняху бе първият действащ министър-председател, който посети Румъния и България за последните две десетилетия, когато отиде там през юли 2011 г., година след [израелската атака над турската флотилия за Газа].

Причината, според изданието е, че израелските военни нямат достатъчно въздушно пространство над територията на Израел. След като са се влошили отношенията между Турция и Израел, техните пилоти за започнали да се обучават на територията на Румъния и „по сведения“ също така в България.

И тази седмица е отразена криминална история по българското черноморие. Този път не е „спор за паркомясто“ в Слънчев бряг. А смърт на датски турист в Златни пясъци. CPH Post предава, че все още не са известни причините за смъртта, а според представител на туроператора DUF „има много различни интерпретации и истории“ за случилото се.

И за финал една новина от Русия. След посещението на Георги Първанов и Корнелия Нинова в Москва, вчера в руския официоз „Вести“ се появи изявление от министъра на енергетиката Александър Новак, че „Русия е готова да възобнови строителството на газопровода „Южен поток“. С това явно се поставя началото на края на проекта „Посейдон“, който трябваше да премине през Гърция и да стигне до Италия, щом руската страна отново говори за газопровод през България.

Според Новак ако има интерес от България и Европейската комисия за построяването на проекта, то Русия е готова да обезпечи строителството и доставката на газ. До момента готовността е само на Първанов и Корнелия Нинова.

SHARE